Foto:

Wat ze willen

Een toevallig gefotografeerd memo in de handen van D66-verkenner Kasja Ollongren. ‘Positie Omtzigt, functie elders’. Wat volgt is een ondoordringbare ‘moshpit’ van ontkenningen, gedraai en wegduiken: niemand heeft er iets mee te maken. Een zinnetje als de geheimzinnige zwarte handschoen, door het toevallig openstaande keukenraampje op de avond van 5 december. Twee dingen zijn voor mij in ieder geval duidelijk. Ondanks de gespeelde ‘bescheidenheid die past bij deze verkiezingsuitslag’ is CDA wel degelijk weer in beeld als coalitiepartner en is die regeringsdeelname mogelijk al veel meer in kannen en kruiken dan wij mogen weten. Het ter discussie stellen van een lid van de oppositie zou echt geen onderhandelingspunt zijn. Ten tweede: Pieter Omtzigt wordt door belangrijke poppetjes in het spel als heel vervelend ervaren. Is het Rutte? De Jonge? Kaag? Hoekstra? Of hebben ze allemaal een ongezond belang bij het verwijderen van ‘de Man die alles bovenhaalt’?

Door Rens van Ginneken

Omtzigt behaalde 342.000 voorkeurstemmen. Uit een peiling bleek, dat als hij nu op eigen titel een partij zou leiden, hij zelfs op zo’n 23 zetels zou kunnen rekenen, negen meer dan het gehele CDA nu. Kortom: een enorm mandaat. Ik denk dat hij voor velen de belichaming is geworden van de strijd tegen de almachtige overheid, die burgers vermorzelt als zij dat nodig acht, met volkomen niet-transparant beleid. Zelfs uitleg is niet nodig: we moeten het maar accepteren als de verklaring voor negentig procent zwartgelakt is.

Een dergelijke arrogantie sijpelt onvermijdelijk ook naar beneden. Ook in eigen dorp zie ik helaas steeds vaker de voorbeelden. Een dure brug die zich lastig laat motiveren, een gekocht tweede advies voor een gemeentelijk beeldmerk, bevoordeling en gesjoemel met vergunningen voor rijke inwoners en het wegwuiven van journalistieke vragen daarover. Burgerparticipatie, waarna de input steevast in de prullenbak verdwijnt. En om me heen in het dorp hoor ik dan vaak verzuchten: ze doen toch wat ze willen. Een verzuchting die al te vaak gebaseerd is op ervaringen in de harde praktijk. Ik gun elk dorp een clubje Pieters met de fractie De Onderste Steen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden