<p>Stefan Schutjes gaat na een omscholing enthousiast beginnen aan zijn nieuwe job in de zorg.&nbsp;</p>

Stefan Schutjes gaat na een omscholing enthousiast beginnen aan zijn nieuwe job in de zorg. 

(Foto: )

Lefgozer Stefan (50) gooide het roer om

Middelbeers/Oirschot - Stefan Schutjes (50) uit Middelbeers is een gelukkig man. Hij gaat binnenkort werken bij Joris Zorg in Oirschot. Hier zorgen ze voor ouderen in kleinschalige zorgwoningen maar ook voor ouderen die zo lang mogelijk in de Kempen willen blijven wonen. Stefan: “Toen mijn voormalige leidinggevende tegen mij zei: ‘ik heb slecht nieuws voor je’, dacht ik meteen: ‘dat zou wel eens góed nieuws kunnen zijn’. Ik wil niet meer in de sales werken, het roer gaat om!”

Stefan werkte twintig jaar in de verkoop bij bekende printleveranciers en was verantwoordelijk voor grote klanten, de zogenaamde key-accounts. Het was een behoorlijk enerverende baan waarbij er voortdurend targets moesten worden gehaald. Stefan: “Dat begon op een gegeven moment aan me te knagen. Hoewel ik altijd mijn doelen haalde, kreeg ik vorig jaar toch te horen dat ze niet met me door wilden. Een mogelijke overstap naar zorg en welzijn speelde al langer door mijn hoofd, aangemoedigd door mijn vrouw die ook in de zorg werkt. Toen deed corona echter zijn intrede. De kinderen waren thuis en mijn ouders hadden in deze tijd meer zorg nodig, dus ik kon me thuis best verdienstelijk maken. Na verloop van tijd begon ik echter serieus na te denken over omscholing. Mede ingegeven door een vriend die een goede functie bij een bank inruilde voor een opleiding tot hovenier. Maar waar ga je aan de slag? Welke opleiding moet je volgen? Toen kwam Lefgozer voorbij.”

“De term Lefgozer sprak me meteen aan. Ik ben me gaan verdiepen en heb links en rechts wat mensen gepolst. Niemand was verbaasd over mijn keuze. Nadat ik alle voors en tegens op een rijtje had gezet, heb ik me aangemeld via de site van Lefgozer. Daarna ging het snel. Ik heb een aantal gesprekken gehad waarin mij werd gevraagd wat mijn verwachtingen zijn: ‘Hoe gemotiveerd ben je om na je werk weer te studeren? Heb je een goed idee van de werkzaamheden?’ Daar mocht ik een paar dagen over nadenken. Daarna volgende een drijfveren- en persoonlijkheidstest waarvan de uitkomsten werden besproken met iemand van OPPstap (de opleider) en in mijn geval van Joris Zorg. Dat was weer een pittig gesprek met goede vragen. Maar de kogel is door de kerk. Ik mag gaan werken in de zorg en ga ook weer naar school: de eerste weken twee dagen per week, daarna één dag. Als alles goed gaat heb ik over 18 maanden het diploma Verzorgende IG niveau 3.”

Klasse!

“Ik ga vol vertrouwen beginnen”, vertelt Stefan enthousiast. “Ik denk bovendien dat het goed is als meer mannen in de zorg gaan werken. Diversiteit is nodig. Het is gezond voor de chemie in een organisatie en zorgt voor een andere dynamiek. Toen ik via LinkedIn kenbaar maakte dat ik deze stap heb gezet, werd dit binnen een paar dagen 6.000 keer bekeken. ‘Klasse, diep respect, super’, kwam vaak voorbij. Die reacties deden me goed. Trots is misschien niet het goede woord maar het sterkt me zeker in mijn keuze.”

Denk dat het goed is als ook mannen in de zorg werken

Lefgozer is een regionale samenwerking van de volgende partijen in Zuidoost-Brabant: Oktober, Joris Zorg, ZuidZorg, Vitalis, Archipel, Sint Annaklooster en Ananz. Vanaf december 2020 werken zij samen en in de toekomst zullen meerdere partijen aansluiten. Het initiatief komt uit Noordoost-Brabant, waar in de afgelopen 20 maanden ruim 270 mensen zijn gestart en de eerste dertig deelnemers al een diploma hebben. Om in de toekomst meer mbo-leerlingen te kunnen opleiden voor de zorg, zijn de voorwaarden voor zij-instromers, de zogenaamde ‘lefgozers’, om een opleiding te starten aantrekkelijker gemaakt. Het werk-leerprogramma omvat een verkorte mbo-zorgopleiding waarbij het diploma Verzorgende IG wordt gehaald in 18 maanden. 100 % vergoeding van de opleiding en een passend salaris vanaf dag één en een baangarantie met vast contract in de ouderenzorg. Gedurende het traject is er persoonlijke begeleiding van een werkbegeleider, een groepsdocent en een carrièrecoach. Het Lefgozer-traject wordt ondersteund door OPPstap, Transvorm en Zorgkantoor CZ.

Informatie of aanmelden kan via de website:

www.lefgozer.nu

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden