<p>Het jongenskoor uit Dalfsen voor aanvang van de Matth&auml;us Passion van 2019.</p>

Het jongenskoor uit Dalfsen voor aanvang van de Matthäus Passion van 2019.

(Foto: Liza van de Ven )

Bach, een cadeautje voor Oirschot

Oirschot - Het is ieder jaar weer een magisch moment. De Markt in Oirschot vroeg in de avond, in de lucht zit de lente en het is bijna Pasen. Voor de deur van de Petrusbasiliek wacht een jongenskoor op het teken om zingend de volle basiliek in te lopen. Binnen zijn orkest, koor, solisten en bezoekers klaar voor de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach. Mooier, en verwachtingsvoller, kan het die avond nauwelijks worden.

Door Koos de Roos, voorzitter Stichting Matthäus Passion De Kempen

Als bijna drie uur later het slotkoor is verstorven, blijft het doodstil in de kerk. De Matthäus Passion vertelt het lijdensverhaal van Christus, en in Oirschot klinkt na afloop geen applaus. De spanning breekt langzaam als dirigent Cees Wouters zijn dirigeerstok heeft neergelegd. Sommige koorleden zijn in tranen, orkestleden omhelzen elkaar na urenlang intensief samenspelen. Terwijl de kerk leegloopt, stromen de cafés aan de Markt vol en treffen de koorleden elkaar in De Beurs. Wat was het mooi. Wat is het jammer dat het weer voor een jaar voorbij is. De Matthäus Passion in Oirschot is een niet meer weg te denken traditie geworden. In 2019 vond de vijftiende uitvoering plaats en veel bezoekers zijn inmiddels vaste gasten geworden. Initiatiefnemer was destijds Cees Wouters, dirigent van het uitvoerende Kempenkoor uit Veldhoven, die net als de zes vocale solisten en alle orkestleden beroepsmusicus is.


Open repetitie

Voor een goed amateurkoor is de uitvoering van Bachs meesterwerk hard werken, maar het is ook een feest. Dus iedereen had er weer zin in, vorig voorjaar. Op 9 maart 2020 vond in de Petrusbasiliek de traditionele open repetitie plaats, altijd gratis toegankelijk voor wie maar wil komen luisteren. Op dat moment telde Nederland drie coronadoden en gold alleen voor Brabant de regel: ‘blijf thuis als je klachten hebt’. Op weg naar Oirschot hoorde het hele koor op de autoradio hoe Rutte Brabanders opriep om ‘de komende zeven dagen even thuis te werken, als dat kan’. Die open repetitie was tot nu toe de laatste keer dat het Kempenkoor in normale opstelling zou repeteren. Een week later was de eerste lockdown een feit. 

Het is hard werken, maar ook een feest

Nog wat later realiseerde het Kempenkoor zich dat het wellicht door het oog van de naad was gekropen. Eén dag voor de repetitie in Oirschot had een Amsterdams koor Bachs Johannes Passion uitgevoerd. Van de aanwezigen werden er ruim honderd ziek en vier mensen overleefden het virus niet. Over een verband tussen zingen en het verspreiden van corona had toen nog niemand nagedacht. Hoe moesten we verder? De organisatie van de Matthäus Oirschot is in handen van de Stichting Matthäus Passion Oirschot - De Kempen, en als stichtingsbestuur zaten we met de handen in het haar. De uitvoering stond gepland op 6 april 2020, als altijd de woensdag voor Pasen. Annuleren, met alle financiële risico’s van dien? Door laten gaan?


Steun

Uiteindelijk hebben we met pijn in het hart besloten tot afgelasting, omdat corona geen andere keus bood. Dankzij veel steun en medewerking konden we een dreigende financiële ramp afwenden. Orkest en solisten waren bereid om hun boekingen door te schuiven naar 2021, meedenkende leveranciers en partners beschouwden hun opdrachten voor een groot deel als vervallen. Iedereen zag zijn inkomsten verdampen. Bezoekers kregen hun geld terug, maar velen kozen ervoor hun ticket door te schuiven. We haalden opgelucht adem; tot ziens, volgend jaar!

Zonder passie wordt het geen Pasen


2021

En nu is het 2021. Wat we nooit hadden verwacht, is gebeurd; voor de tweede keer hebben we het besluit moeten nemen om de Matthäus Passion af te gelasten. Op 31 maart, de woensdag voor Pasen, zal er tot groot verdriet van medewerkers en bezoekers opnieuw geen magie zijn in Oirschot. We hebben het entreegeld ditmaal teruggestort naar de tickethouders, en toen gebeurde er iets moois; opvallend veel mensen kozen ervoor om ons dat geld te laten houden. Het is gebruikt voor een financiële ondersteuning van de beroepsmusici, die al langer dan een jaar niets verdienen omdat ze niet kunnen optreden.


Zoeken naar alternatieven

Maar twee jaar achter elkaar geen passie in Oirschot, kan dat wel? “Zonder passie wordt het geen Pasen”, zo drukt Cees Wouters het uit. Dus zochten we de afgelopen maanden naar kleinschalige alternatieven, voor een beperkt publiek. Misschien met een bescheiden koor, of een aantal instrumentalisten? In het Boterkerkje wellicht?

Uiteindelijk bleek er helemaal niets te organiseren of aan te kondigen.


Bach naar Oirschot

En toch zijn we er in geslaagd om dit jaar Bach coronaproof naar Oirschot te brengen. Wie over de Oirschotse weekmarkt loopt, hoort vanuit de toren van de Petrusbasiliek vaak beiaardier Rosemarie Seuntiëns spelen.

Als u straks delen uit de Matthäus Passion herkent, beschouwt u dat dan maar als een klein cadeautje van ons. Zodat het toch een beetje Pasen wordt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden