Foto:

Disvaccinatie

Veel heb ik nog niet van meegekregen van het vaccineren in mijn woonplaats. Uiteraard wordt ook in Oirschot het gangbare beleid gevolgd van: eerst kwetsbare ouderen en eerstelijns hulpverleners en dan vervolgens andere belangrijke beroepen en inwoners per leeftijd. Het houdt me nu ook nog niet erg bezig, maar dat zou zomaar kunnen veranderen.

Er woedt volop discussie over het wel of niet bevoordelen van gevaccineerden. Aan de ene kant is er een pleidooi om degenen die Pfizer, AstraZenica of Spoetnik in de aderen hebben te voorzien van een vaccinatiebewijs, waarmee zij al toegang zouden kunnen krijgen tot festivals, bioscopen, concertzalen, bibliotheken en alle winkels bijvoorbeeld. Daar tegenover staan de lieden die luidkeels roepen dat dit discriminatie in het polderparadijs is. Onder hen bevinden zich allerlei complotdenkers die werkelijk vrezen dat er bijvoorbeeld een microchip wordt ingespoten waarmee je voor eeuwig ‘track & traceable’ bent, maar er zijn ook mensen die om bijvoorbeeld religieuze redenen niet gevaccineerd willen worden. Zij willen hun kinderen ook niet laten inspuiten tegen mazelen en polio, omdat ze de wil van De Almachtige niet willen dwarsbomen. Grosso modo zeggen al deze mensen dat we de keuzevrijheid in deze moeten respecteren. Keuzevrijheid, dat is een groot goed in dit land. Maar krijgt dan bijvoorbeeld de winkelier die geen ongevaccineerden in zijn toko wil toelaten daarin ook die vrijheid?

Toen realiseerde ik me dat met de huidige voortgang van het vaccineren ergens aan het einde van deze zomer zo’n beetje iedereen van de circa 75 procent die wél het spuitje wil, dan ook inmiddels zijn eerste heeft gehad en dan een behoorlijke mate van bescherming geniet. Zou dat niet een goed moment zijn om alles open te gooien? Ook voor degenen die géén shotje wilden. Als we dan, in zeg september, op een verlaat Pinkpop rondlopen zijn de gevaccineerden beschermd, ook tegen de ongevaccineerden en kunnen alleen de ongevaccineerden nog besmet raken, voornamelijk van elkaar. Dat risico is ook een eigen keuze, voor dat inzicht hoef je waarschijnlijk niet eens een toegangsverbod te hanteren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden