De ‘buren van de bomen’ vinden het doodzonde als de populieren in de Leeuwerikstraat gekapt worden. Er zijn betere oplossingen, stellen zij.
De ‘buren van de bomen’ vinden het doodzonde als de populieren in de Leeuwerikstraat gekapt worden. Er zijn betere oplossingen, stellen zij. (Foto: Rens van Ginneken)

‘De bomen zijn nog lang niet op’

Petitie: Oirschot voor bomenbehoud Leeuwerikstraat

Oirschot - Mag de gemeente vijf majestueuze Canadese populieren kappen aan de Leeuwerikstraat, omdat deze schade veroorzaken aan het wegdek? Buurtbewoners vinden van niet en ze kregen ook al ruim tweehonderd steunbetuigingen. Er zijn andere oplossingen, zo denken zij: kappen kan altijd nog.

Door Rens van Ginneken

Zelfs zonder blad maken ze nog indruk, de vijf populieren aan de Leeuwerikstraat. Tussen de drie en vier meter in omtrek zijn ze en tussen de negentig en honderd jaar oud al. Henk van Rees ondersteunt de buurtbewoners in hun protestactie. “We weten inmiddels dat de bomen gewoon gezond zijn en dat ze zo’n honderdvijftig jaar oud kunnen worden. Ook volgens de eigen bomenverordening van de gemeente scoren deze bomen ruim voldoende op gezondheid en daarmee dus ook op veiligheid. Er zal niet zomaar een tak afbreken bijvoorbeeld. Deze bomen zijn nog lang niet op.”

Zo gaat de boel wel naar de verdommenis

Waar volgens de gemeente de schoen wél wringt is de zogenaamde ‘worteldruk’. Buurtbewoner René Zeebregts wijst de plekken aan waar de wortels door het wegdek heen komen. “De gemeente heeft de bomen altijd prima verzorgd. Maar de opkomende wortels vormen mogelijk een probleem voor het verkeer. De gemeente is verantwoordelijk voor de staat van de weg: misschien zijn ze bang voor schadeclaims? Maar wij denken dat er dan betere oplossingen zijn dan deze prachtbomen te kappen”, stelt hij. Van Rees vult aan: “Je zou een soort overbruggingen als drempels over de wortels kunnen leggen of de wortels bedekken met een mix van grint en leem. Dat wordt vaker gedaan.” Ook Carine van Hinte is ‘fan’ van de fraaie populieren. “Het is hier een doodlopende, niet drukke straat. Je zou ook nog waarschuwingsborden kunnen plaatsen. Alles beter dan kappen.” Waarom de wortels de laatste jaren zo omhoog komen weten de buurtbewoners niet. “Wellicht heeft het iets te maken met de afwateringsbuizen die enkele jaren terug vlakbij de bomen in de grond zijn gegaan?”, peinst Lia Adriaans.

Volop dierlijk leven

“Er zijn ook wel mensen die er niet wakker van liggen. Sommigen zeggen: zet maar nieuwe, maar dan duurt het weer járen voor ze een beetje omvang hebben”, aldus Zeebregts. Zijn buurtgenote Vera Heijmans: “Het zijn zo’n prachtige bomen, net zo monumentaal als het centrum. Het is zo mooi als je van hier naar de basiliek kijkt!” Adriaans weer: “De bomen barsten ook van het dierlijk leven: kauwen, boomklevers, grote bont specht, mezen en zelfs de hoornaarvlinder vind je hier. Ook het geluid is mooi: de bladeren in de wind ruisen als de zee.” Deze maand neemt de gemeente een besluit over het lot van de vijf populieren. “We bevinden ons in een beschermd dorpsgezicht. Als je daar steeds kleine ‘kleine’ elementen uit haalt, dan gaat de boel uiteindelijk wel naar de verdommenis”, besluit Zeebregts.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden