Foto:

Zorgen

Ik maak me in toenemende mate zorgen. Bijvoorbeeld over een Baudet die, helemaal op zijn ‘Trumpiaans’, journalisten kleineert als hij aan ziet komen dat het gesprek misschien lastig voor hem wordt. Bij Emma Wortelboer liep hij op live-tv zelfs gewoon weg. Ook in andere materie lijkt hij Trump te kopiëren. Nu kloppen volgens hem de peilingen van Maurice de Hond weer niet. Volgens Baudet hoort hij veel hoger te staan dan de vier zetels die De Hond hem voorspelt. En passant maakt Baudet ook ons hele kiessysteem verdacht en roept hij zijn aanhang op om in de stemlokalen te gaan controleren of alles wel volgens de regels verloopt. Hij roept zelfs op om een ‘civiel leger te vormen’, maar dat is volgens Baudets woordvoerder alleen maar figuurlijk bedoeld. Dan gaan de gedachten ook weer even terug naar The Donald, die zijn aanhang opdroeg te ‘vechten’, net voor de bestorming van het Capitool. Dat was uiteraard ook niet letterlijk bedoeld.

Ik maak me ook zorgen over de toenemende haatspuierij op social media. Het ED laat een paar Romeo’s (politie in burger bij demonstraties) aan het woord met hun verhaal over de angstige uren tijdens de rellen in Eindhoven. Binnen een dag staan er onder het artikel op Facebook 286 reacties, waarvan het gros alle logica, redelijkheid en fatsoenlijkheid te buiten gaat. De Romeo’s zouden alle rellen uitgelokt hebben volgens sommigen en wie vervolgens om bewijs vraagt, wordt van alle kanten verbaal belaagd. Liefst ook nog in hoofdletters en met heel veel uitroeptekens, anders verstaan wij ‘schapen’ (zoals de complotdenkers de kritische vragers het liefst betitelen) het natuurlijk niet. Soms is niet eens duidelijk of de comment tegen de relschoppers of juist tegen de Romeo’s gericht is: “…ga je schamen HONDEN ECHT DER IS MA EEN PLEK VOOR JULLIE EN DAT IS HET AQUARIUM BIJ DE BODEMBEWONERS…”

Apart, hoe deze meneer eenvoudige woorden als ‘maar’ en ‘zelfs’ niet goed weet te spellen, maar ‘aquarium’ weer wel. Ik heb het idee dat mensen veel te veel tijd hebben om vanachter hun schermpjes overal wat van te vinden. Alleen al daarom zou het prettig zijn als de lockdown snel achter de rug zou zijn.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden