<p>Mevrouw Nel van Oirschot (l), bewoonster bij Joris Zorg bekijkt met medewerkster Corina van Woensel geamuseerd een levensechte robotpoes.</p>

Mevrouw Nel van Oirschot (l), bewoonster bij Joris Zorg bekijkt met medewerkster Corina van Woensel geamuseerd een levensechte robotpoes.

(Foto: Rens van Ginneken)

Knuffelbare ‘Robocat’ ontroert ouderen

OIRSCHOT - Dankzij een hartverwarmende soloactie van Jeanne van Beers gingen er al 35 knuffelbare robotpoezen en -honden naar verzorgingshuizen en instellingen.

Door Rens van Ginneken

“Ik denk dat ie moe is”, lacht mevrouw Nel van Oirschot, terwijl ze de robotpoes op haar schoot aait. “Het is toch geen echte denk ik, hè?”, zo peinst ze. “Anders had ze al wel gemiauwd”, redeneert ze, waarop de robotpoes warempel een aandoenlijke miauw laat horen. Initiatiefneemster Jeanne van Beers ziet het glimlachend aan: ze kent inmiddels de hartverwarmende reacties van ouderen op de robotdiertjes die ze gratis verspreidt. “Je ziet vaak dat het rust geeft voor dementerende mensen, maar ook bij mensen met een beperking. In deze tijd met al zijn beperkende maatregelen zijn de contacten van deze mensen ook maar heel minimaal. Dan is zo’n levensecht knuffelbeestje zichtbaar welkom.”

Corina van Woensel werkt bij Joris Zorg in Oirschot, waar inmiddels ook enkele via Van Beers geschonken robothonden en -poezen in gebruik zijn. Ze ondersteunt de actie van harte. “We hebben er enkele in onze huiskamers en het is mooi om te zien dat de mensen er zo blij mee zijn. Ze knuffelen ze en praten ertegen. Vaak denken ze dat het een echte hond of kat is: laatst vroeg iemand of de kat toch niet naar de wc hoefde.”

Voor Van Beers begon het met de schenking van één hondje, aan een kennis “Toen ging het rollen. De robothonden en -poezen zijn wel vrij prijzig. Dus begon ik reclame te maken voor mijn actie. Dat werkte: in mijn straat hebben bijna alle huishoudens gedoneerd. Ook vanuit andere hoeken kwamen schenkingen. Er was zelfs een anonieme donateur die vijf honden schonk. Zo werd ik zelf ook steeds enthousiaster.”

‘Deze robotbeestjes geven rust en fijne momenten’

Inmiddels heeft de Oirschotse al zo’n 35 robothondjes en -poezen kunnen schenken door al die gulle gevers. “Er gingen er al naar Joris Zorg en ’t Scheiend in Oirschot, naar de Bolle Akker in Vessem, naar Amaliazorg in Best en nog een aantal. Die zitten nu door de coronacrisis in een moeilijke tijd. De hondjes en poesjes zijn dan een welkome verrassing.” Ze is niet zo van ingewikkelde procedures. “Ik heb ook geen stichting of zo, maar ik haal wel alles uit de kast om geld op te halen. Zo won ik bij een radiospelletje 250 euro en tijdens een veiling in Oirschot haalde ik ongeveer duizend euro op. Ik heb nu al zo’n zesduizend euro kunnen besteden aan hondjes en poezen.” Dianne Engels, voorzitter van de Raad van Bestuur van Joris Zorg, is enorm blij met de actie. “Dit is een prachtig initiatief. Deze robotbeestjes passen perfect in onze huiskamers. Het is heel mooi om te zien dat een dementerende in zijn ‘verzonken staat’ fijne momenten beleeft met een robotpoes of -hond.” Voor Jeanne van Beers gaat de actie gewoon door. “Voor veel ondernemers is het nu ook een vreselijke tijd, maar alle giften zijn welkom: ook de kleintjes.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden