‘Compliment aan de ouders’


Vorige week waren de leerlingen van bs De Beerze na ruim zes weken weer welkom op school. Meestal tot hun grote vreugde.
Vorige week waren de leerlingen van bs De Beerze na ruim zes weken weer welkom op school. Meestal tot hun grote vreugde. (Foto: Rens van Ginneken)

‘Compliment aan de ouders’

Middelbeers - Ook op basisschool De Beerze konden de leerlingen vorige week weer terecht bij hun eigen juf of meester. Er was zelfs een aangepaste carnavalsviering. Schooldirecteur Henri Kempenaars geeft toelichting op de bijzondere omstandigheden. Ondanks de beperkingen zijn de kinderen, maar ook ouders en leerkrachten enorm blij dat de school weer open is.

Rens van Ginneken

Het is een apart gezicht, tegen half negen bij het schoolplein van De Beerze. Tal van kinderen en leerkrachten zijn carnavalesk aangekleed, maar een teamlid met een geinig Teletubbiepak draagt óók een mondkapje. De kinderen moeten in hun eigen groep op het schoolplein wachten en ouders zijn daar nog niet toegestaan. Toch zijn er vooral veel blije gezichten. Aan kinderen gevraagd of ze het fijn vinden om weer naar school te mogen, klinkt er steevast: ‘Ja, héél fijn!’ Deze donderdag staat in het teken van een andere carnaval dan gebruikelijk, zo vertelt directeur Kempenaars. “Er wordt vanwege het besmettingsgevaar niet gehost bijvoorbeeld en er is ook geen vermenging van groepen op de gang. Deze dag wordt nu voor een goed deel met spelletjes ingevuld.”

Na zes en een halve week van schoolsluiting zie je alleen maar stralende snoetjes op het plein. “We vonden het echt rot dat we wéér moesten sluiten. Je merkt dat de kinderen het nu leuk vinden om elkaar weer te kunnen zien. Wel zijn we met volle energie in de noodopvang hier gedoken. Daaraan bleek veel behoefte: dagelijks waren er zo’n vijftig tot zestig kinderen hier, om verschillende redenen, soms ook omdat de thuissituatie op een bepaald moment niet zo prettig was. We zijn ervan overtuigd dat er, ondanks de lockdown, geen kinderen niet zichtbaar waren bij ons. Daarnaast hebben we bij de vorige lockdown veel geleerd over het thuisonderwijs. We moeten de ouders ook echt een pluim geven voor hoe zij ermee omgingen. Ga er maar aan staan; kinderen thuis begeleiden, terwijl je zelf ook online moet werken. Het was voor iedereen nieuw, maar die ervaringen hebben we wel ‘opgeslagen’ natuurlijk.”

Niet bang, wel voorzichtig

Over de huidige situatie: “We hebben gelukkig nog maar weinig uitval van zieke leerkrachten gehad. Als een leerkracht of een leerling positief getest wordt, moeten we de hele klas naar huis sturen voor vijf dagen quarantaine. Als leerlingen zich niet laten testen, moeten die zelfs tien dagen thuis blijven. Verder geldt voor leerkrachten en de leerlingen van groep 7 en 8 het dringende advies om op de gangen een mondkapje te dragen. Ook laten we de kinderen zoveel mogelijk steeds in dezelfde groepjes werken. Wij van het team zijn niet bang, maar zeker wel voorzichtig.”

We zijn met volle energie in de noodopvang gedoken

Hij vervolgt: “Omdat we nu een nieuwe beginsituatie hebben, bekijken we nauwkeurig of er achterstanden zijn opgelopen. Voor groep 8 is het ook weer een bijzonder jaar. In het vorige schooljaar waren veel activiteiten voor de schoolverlaters helaas niet mogelijk. Geen musical, geen kamp: hopelijk kan er dit jaar weer wat meer. Normaliter zou groep 8 ook al in februari met de Cito-toets beginnen. Dat wordt nu in maart.” Kempenaars ziet ook een voordeel aan de schoolsluitingen. “We hebben behoorlijk zicht kunnen krijgen op wie er in het voortgezet onderwijs wellicht eerder tegen problemen aanloopt met zelfstandig werken. Daar kunnen we nu beter op anticiperen.”

Kempenaars besluit: “Hopelijk wil de vaccinatie snel vlotten, zodat we ook op school weer zoetjes aan naar een meer normale situatie kunnen en dat de kinderen hier gewoon binnen kunnen blijven komen. De sociale contacten die de school biedt zijn misschien wel net zo belangrijk als het onderwijs zelf.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden