Fotocollage: Harde werkers maken Middelbeers weer een stukje groener


Foto:

Fotocollage: Harde werkers maken Middelbeers weer een stukje groener

Met de aanplant van 1075 stuks bosplantsoen door Werkgroep Natuur en Landschap (WNL) wordt het dorp weer een stukje groener. Het project maakt deel uit van het landelijke Plan Boom. Op een kille zaterdagmorgen was de klus sneller gepiept dan verwacht.

Middelbeers - Tussen de Kuikseindseweg en de Molenbroekweg is een ploegje van een man of twaalf rond half elf al een heel eind opgeschoten. WNL-voorzitter Thea Noordijk heeft de vrijwilligers al een stukje taart voorgeschoteld voor de noeste arbeid. Ze legt uit: “Dit stuk is van Brabants Landschap en een naastgelegen perceel van Jan Schoenmakers. Eerder is er al een mengsel van wilde bloemen ingezaaid. Vandaag planten we een rand van bijna vierhonderd meter aan: houtsingels, struweelhaag en vogelbosjes. Dat biedt schuilgelegenheid, nestruimte en een divers voedselaanbod voor tal van vogels, zoogdieren en insecten. We creëren ook een soort inhammen, die luwte geven.” De plantlijst die Noordijk toont bevat een heel scala aan inheemse soorten. In rap tempo gaan er onder meer zwarte els, haagbeuk, wilde liguster, Gelderse roos, zomereik, hazelaar en lijsterbes de grond in. Noordijk is zich ervan bewust dat WNL de laatste tijd vooral het nieuws haalde met gebakkelei met de gemeente en natuurwetovertreders. “Ons belang is natuurlijk vooral de natuur en het landschap opbouwen én bewaken. Door de coronacrisis heeft dat bewaken wat meer aandacht dan normaal gesproken. Dat bewaken is hard nodig, maar het is fijn dat we met zulke activiteiten als vandaag, ook met positieve dingen bezig kunnen zijn.”

Bewustwording

En bezig zijn ze: Jan Moeskops en Pieter Timmers zetten er aardig de sokken in. In amper tien minuten doen ze zo’n honderd meter aanplant. Moeskops weet niet meer exact wanneer hij lid. “Het CO2-probleem kenden we toen in ieder geval nog niet”, zo lacht hij. “De belangrijkste reden is voor mij: het nageslacht”, aldus de meervoudig vader én grootvader. Timmers: “Bij mij begon het met de bewustwording dat er iets lijkt te veranderen. Ineens viel de Kleine Beerze lange periodes droog bijvoorbeeld. Het mooie aan deze club is dat we ook veel praktisch bezig, zoals vandaag natuurlijk, maar ook met de vele uilenkasten die we hebben gemaakt en opgehangen.”

Ook niet-leden zijn welkom bij de plantdag, zo blijkt. “Ik kwam toevallig langs gefietst en er vroeg iemand of ik mijn schop vergeten was”, lacht Jacques van den Berg. “Die heb ik thuis dus maar even opgehaald. Ik ben geen lid, maar dit komt de biodiversiteit ten goede. Er is al teveel monocultuur in onze regio. Toch zie je wel waardevolle ontwikkelingen: bloeiende akkerranden, voedselbosjes en bijvoorbeeld het plan Erven Plus van Brabants Landschap. Voor de erfvogels is dat hard nodig”, zo weet de hovenier. Om half twaalf zit de klus erop.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden