Eerbetoon aan bevlogen EHBO-voorzitter


Piet Veraa overleed op 11 december 2020 op 75-jarige leeftijd. Hij was 43 jaar lang van zeer grote betekenis voor de EHBO in Oirschot.
Piet Veraa overleed op 11 december 2020 op 75-jarige leeftijd. Hij was 43 jaar lang van zeer grote betekenis voor de EHBO in Oirschot. (Foto: Rens van Ginneken)

Eerbetoon aan bevlogen EHBO-voorzitter

Op 11 december kwam geheel onverwacht het bericht van het overlijden van Piet Veraa. Decennia lang was hij als bestuurslid en voorzitter hét gezicht van de Oirschotse EHBO-afdeling. Door de coronamaatregelen was het grootse afscheid wat hij verdiende niet mogelijk, maar hij zal zeker worden herinnerd, met name om zijn grote verdiensten voor de EHBO in het dorp.

Geregeld waren er in huize Veraa talloze EHBO-koffers te vinden, zo vertelt zijn echtgenote Hanny. “Piet keek het liefste persoonlijk na, of alles nog aanwezig en in goede staat was.” Veraa voegde zich in 1977 bij de Oirschotse EHBO en stapte al een jaar later in het bestuur.

Eerst penningmeester

Medebestuurslid Frans van de Ven brengt in herinnering: “Onze toenmalige voorzitter Toon van Esch had snel in de gaten dat Piet een goede voorzitter kon worden. Na een aantal jaren als penningmeester nam hij in 1988 ook daadwerkelijk de voorzittershamer over.”

EHBO was Piets ‘kindje’

Hij vervolgt: “We hebben Piet 32 jaar meegemaakt als een hele bevlogen voorzitter. De EHBO was echt zijn ‘kindje’. Hij zette er veel voor opzij en iedereen waardeerde hem. Op de oefen- en vergaderavonden, eerst in De Enck en de laatste jaren bij ’t Vrijthof, was hij altijd als eerste aanwezig en als laatste weg. Hij was er altijd mee bezig, regelde van alles, hield alles in de gaten en viel op door zijn haastige manier van doen. Een echte aanpakker. Hij had ook een stevige mening, die hij niet onder stoelen of banken stak en was in sommige dingen nog van de oude stempel: social media vond hij eigenlijk niks. Desondanks heeft de vereniging een behoorlijke website inmiddels en ook op Facebook zijn we actief”, aldus Van de Ven.

AED-netwerk

Het is vooral aan Veraa te danken dat Oirschot inmiddels een dekkend AED-netwerk heeft van tientallen apparaten. “Piet heeft zich daar met Jan Coppens van de gemeente enorm voor ingespannen. Mede door giften van de Rabobank en het Wit-Gele Kruis kwam dat vanaf 2007 van de grond. Daarna is Piet ook altijd betrokken gebleven bij het onderhoud van al die apparaten. Ook is de vereniging onder zijn voorzitterschap goed voorzien van oefenmateriaal, zoals reanimatiepoppen en oefen-AED’s.”

Liever in natura

Van de Ven legt uit hoe de voorzitter dat aanlegde: “Dat pakte hij slim aan: een stichting wilde de vereniging 10 duizend euro schenken, maar Piet wilde liever materialen in natura. Om te voorkomen dat een flink deel van de gift naar de fiscus zou gaan natuurlijk”, vertelt Van de Ven met een glimlach. “Zijn grote inzet bleef ook hoger in de ladder niet onopgemerkt. Zo werd hij 2003 lid in de Orde van Oranje-Nassau, hij ontving de Erepenning van de gemeente Oirschot en in 2014 kreeg hij van de EHBO Noord-Brabant het Teken van Verdienste Zilver.”

Gemis

Hij besluit: “Piet zal enorm gemist worden, als voorzitter en als persoon. Hij heeft heel veel betekend voor de EHBO en daarmee ook voor de gemeenschap. Daarom ook hebben we op de herinneringskaart ‘Het hart van de EHBO hield op met kloppen’ geplaatst. Ook ik zal hem enorm missen: Piet was echt mijn EHBO-maat, bijvoorbeeld bij de vele evenementen waar we samen stonden. We konden elkaar mooi voor de gek houden, tussen onze EHBO-werkzaamheden door.”

“In de vereniging is met ongeloof en verslagenheid gereageerd op zijn compleet onverwachte overlijden. Hij had een groots afscheid verdiend. Dat zat er helaas niet in, daarom willen we hem graag op deze manier onze eer betonen.”

Piet Veraa sloot zich in 1977 bij de Oirschotse EHBO-afdeling aan. Al een jaar later stapte hij in het bestuur en weer wat later werd hij penningmeester. Dat zou hij blijven tot 1988: toen nam hij de voorzittershamer over van Toon van Esch. Piet Veraa had aangekondigd in 2021 te zullen stoppen als voorzitter: helaas werd door zijn overlijden dit besluit al eerder voor hem genomen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden