Vaccinatie ook in gemeente Oirschot gestart


Hennie Deenen (r.) werd als een van de eersten in het dorp gevaccineerd tegen corona. Ze werkt als ambulanceverpleegkundige in de frontlinie.
Hennie Deenen (r.) werd als een van de eersten in het dorp gevaccineerd tegen corona. Ze werkt als ambulanceverpleegkundige in de frontlinie. (Foto: Rens van Ginneken)

Vaccinatie ook in gemeente Oirschot gestart

Zelfs met mondkapje is nog de brede lach van Hennie Deenen zichtbaar als zij op 11 januari door haar collega Kelly van RAV Brabant gevaccineerd wordt tegen het coronavirus. “Het voelt als een speciale dag, op weg naar weer een normale wereld. Doet u ook mee?”, zo laat Hennie uitnodigend optekenen.

Oostelbeers – Hennie staat als ambulanceverpleegkundige bij de Regionale Ambulance Voorziening Brabant met vele collega’s in de frontlinie van de spoedeisende zorg. Logisch dat daarom de uitrol van het vaccinatieprogramma begint bij onder meer deze beroepsgroep. Hennie, in Oostelbeers ook bekend van haar functie als Dorpsondersteuner, vertelt: “Bij onze mensen op de ambulances merk je vooral opluchting dat het vaccineren met het Pfizer-vaccin nu gestart is. Veel collega’s hebben het coronavirus opgelopen. Sommigen kwamen erdoor zonder hele ernstige klachten, maar er is ook een aantal mensen flink ziek geweest. Bij ons ging het om een flinke groep van zo’n vijfhonderd mensen.”

Hennie vervolgt: “Ik heb zelf ook twee dagen geholpen met het vaccineren, na een scholingsprogramma waarin ook een heel stuk theoretische achtergrond werd behandeld, bijvoorbeeld over hoe het vaccin in ons lichaam werkt. De bereidwilligheid bij de RAV was hoog: we hadden een opkomst van boven de negentig procent. Sommige collega’s kregen het advies om nog niet te vaccineren, bijvoorbeeld vanwege zwangerschap, of omdat ze binnen een periode van vier weken positief getest waren. Ik heb zelf amper last gehad van de vaccinatie, hooguit een klein beetje spierpijn. Sommigen kregen lichte, kortdurende griepverschijnselen, maar van alle vijfhonderd collega’s is er niet één onwel geworden.”

Vaccinatiegraad

Ze besluit: “Als het vaccineren van de mensen in de spoedeisende zorg is afgerond, komen de verzorgenden in de verpleeghuizen en vervolgens de ouderen aan de beurt. Hopelijk zijn dan in juni alle ouderen en kwetsbaren aan de beurt geweest en komen we steeds dichter in de buurt van de vaccinatiegraad die nodig is om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.”

De assistente van de huisartsenpraktijk van dokter Mutsaerts in Middelbeers bevestigt dat de uitrol van het vaccinatieprogramma eraan zit te komen. “Op dit moment zijn we al volop bezig met de selecties vanuit onze praktijk. Daarbij zullen waarschijnlijk de verzorgenden in de ouderenzorg en gehandicaptenzorg het eerst worden uitgenodigd. Er wordt extra gekeken naar echt kwetsbare ouderen, die bijvoorbeeld niet zelf voor de vaccinatie hier kunnen komen. We moeten dit zeer zorgvuldig benaderen en ook logistiek zal het wel een uitdaging worden, bijvoorbeeld omdat het vaccin op -70 graden Celsius bewaard moet worden en ook weer tijdig op de juiste temperatuur voor inenting moet zijn. We hopen deze week meer te weten over de precieze uitrol in de Beerzen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden