Goocheltoppers online in Leo's bijkeuken


Goochelaar Leo Smetsers heeft er samen met zijn charmante assistente én echtgenote Marij lol in bij het online evenement.
Goochelaar Leo Smetsers heeft er samen met zijn charmante assistente én echtgenote Marij lol in bij het online evenement. (Foto: Rens van Ginneken)

Goocheltoppers online in Leo's bijkeuken

Rens van Ginneken

‘Ook dochters en kleinkinderen zijn bij de show betrokken’

Natuurlijk was 2020 een beroerd jaar, ook voor de goochelevenementen. Leo Smetsers’ befaamde januarishow ging niet door, maar Leo bediende zaterdag, uiteraard getooid met karakteristieke groene bril, een hele dag online zo’n tweehonderd collega’s online met lezingen en nieuwe trucs. Van hemzelf en van andere internationale toppers.

Oirschot - Het is een aparte gewaarwording in Leo Smetsers’ gewone bijkeuken, die voor de gelegenheid is omgedoopt tot online studio. Leo zit er zelf in een opvallend pak bij, uiteraard met een kenmerkende groene bril. “Dat is mijn handelsmerk geworden: ik krijg ze tegenwoordig zelfs gesponsord”, zo onthult hij. Optredens voor publiek zitten er dit jaar niet in helaas. Normaal verzorgt Smetsers aan het begin van het jaar altijd een grote show met lezingen en lessen, door en voor collega’s van over de gehele wereld. Nu is er deze online show, met lezingen, waarin ook Smetsers uiteraard aantreedt met een lezing en verschillende nieuwe trucs die hij presenteert: hij is in de internationale scene een gevierd uitvinder van ingenieuze en kwalitatief hoogwaardige trucs. “Het is een besloten evenement”, zo legt hij uit. “Optreden voor publiek zou via dit medium wel kunnen, maar voor mij werkt dat niet. Ik hecht nogal aan de interactie met het publiek, dat is gewoon essentieel bij zo’n show.”

Warm bad

Het enthousiasme spat regelmatig van het scherm bij de regie vanuit Engeland, maar ook bij de andere goochelaars. Ook Leo laat zich niet onbetuigd: als bijvoorbeeld zijn gevierde Belgische collega Gunter Genee in beeld verschijnt, verbergen de twee hun bewondering voor elkaar niet. Ondertussen neemt Leo’s echtgenote Marij de rol van bevallige assistente geroutineerd op zich. Ze vertelt waarom Leo, naast zijn goochelwerk en zijn knappe uitvindingen, zo goed ligt bij vele collega’s. “Bij de show die we elk jaar organiseren is het hele gezin betrokken, ook onze dochters. Vorig jaar hebben onze kleinkinderen zelfs de opening verzorgd met een eigen truc. Alle goochelaars die in Oirschot optreden komen de avond vooraf bij ons en dan zet ik ze een lekkere maaltijd voor. Vervolgens komen er drankjes en wordt het altijd heel gezellig. Dat is een warm bad, dat erg gewaardeerd wordt.”

Rondje langs drie zaken

Leo vult aan: “Het is wel een hele logistieke operatie: het regelen van hotels en vervoer alleen al, maar het is gewoon te mooi om het niet te doen”, zo promoot hij enthousiast. Hij besluit: “Hopelijk kunnen we binnenkort toch weer een echt openbaar evenement houden. Dat behoefte is er: de ruim 300 kaartjes waren vorige keer in tien minuten uitverkocht!” Er ligt wel een extra opgave, want het Hof van Solms waar het evenement altijd plaatsvond is gesloten inmiddels. “Daarom gaan we proberen er een rondje langs drie Oirschotse horecazaken van te maken”, zo licht hij al een tip van het zwarte goochellaken op.

www.hollandtricks.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden