Michiel neemt teugels van Albert over


Na bijna een halve eeuw in de manege gaf Albert Soethout op 1 januari het stokje over aan zoon Michiel. Albert blijft wel betrokken.
Na bijna een halve eeuw in de manege gaf Albert Soethout op 1 januari het stokje over aan zoon Michiel. Albert blijft wel betrokken. (Foto: Rens van Ginneken)

Michiel neemt teugels van Albert over

Rens van Ginneken

‘Mijn werk is nu weer mijn hobby geworden’

Na bijna een halve eeuw in de manege gaf Albert Soethout (67) op 1 januari de teugels over aan zijn zoon Michiel (37). Deze kan voortbouwen op een mooie familietraditie.

Oostelbeers - De manegebar is leeg, één van die bijkomstigheden van de pandemie, maar verder is er volop activiteit in Manege Soethout. Dankzij de uitbreidingen die Albert realiseerde, kunnen er nu in ieder geval nog privélessen worden gegeven in de ruime bakken aan weerszijden van de bar. “En hier buiten kunnen we nog groepslessen voor de kinderen verzorgen, zelfs in deze zeer natte periode”, zo toont Albert, niet zonder trots, terwijl de jonge ruitertjes op hun kittige pony’s passeren. “Deze buitenbak is voorzien van een hoogwaardige drainage. Een hele investering, maar nu zijn we er extra blij mee”, aldus de voormalig manegehouder.

“Als kind dacht ik er niet echt over, om later nog eens het bedrijf over te nemen”, geeft Michiel toe. “Mijn oudere zus had wel interesse, maar die werd dierenarts. Ik heb de tijd genomen om mezelf te ontwikkelen in de sport, bij de internationale springruiter Leon Thijssen. Ook wilde ik mijn economische opleiding afmaken. Geleidelijk werkte ik steeds meer in het bedrijf en in 2016 gingen vader en ik als vof verder, met de bedoeling om dat een jaar of vijf te doen. Met de corona kwam er meer tijd om na te denken en pasten we het plan aan.”

Pittige jaren

Albert knikt. “Ik zat al bijna vijftig jaar in het bedrijf, dat al in 1965 door mijn vader werd gestart. Het waren pittige jaren: pas toen Michiel instapte had ik wekelijks een vrije dag. Dan werkte ik vaak nog de administratie bij. Ik heb dat altijd met veel liefde gedaan. Maar op zeker moment bedacht ik: de tijd van mijn toekomst is inmiddels korter dan die van mijn verleden. Het voelt nu goed om het aan Michiel over te geven. Ik vind het paardenvak nog hartstikke mooi, dus ik zal hier nog geregeld te vinden zijn, maar mijn werk is nu weer mijn hobby”, lacht de Oostelbeerzenaar.

Manege Soethout is een echt allround paardensportbedrijf, waarin Michiel zijn aandacht zal verdelen over de verhuur van 116 stallingboxen, dressuur- en springlessen, buitenritten, wedstrijden, dagtochten en ponykampen. “We bedienen een brede regio, vooral Eindhoven, Veldhoven, Best én de Beerzen natuurlijk. Het bedrijf begon ooit als fokkerij. Daar blijft mijn vader ook nadrukkelijk bij betrokken. Er liggen nog steeds groeimogelijkheden. Die handel is echt globaal geworden, met klanten in de VS, Italië, Denemarken, China en Israël bijvoorbeeld. Blijkbaar is het vertrouwen groot, want de verkoop volgt vaak al uit een filmpje op social media”, aldus Michiel.

Vader Albert kijkt nog eens naar de bar, waar nu de ambiance node gemist wordt. “De kantine was nooit onze hoofdbron van inkomsten, maar wél belangrijk. De paardensport is een echt sociaal gebeuren, met een praatje en een kop koffie voor de les, of een lekker biertje na de wedstrijd”, zo heeft bijna een halve eeuw bedrijfservaring hem óók geleerd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden