'Geen afscheid meer kunnen nemen van je gasten...'


Ellie van Nunen was vanaf het prille begin van de ‘nieuwe’ Enck in 2004 een vaste horecamedewerker. In juli werd ze ineens werkloos.
Ellie van Nunen was vanaf het prille begin van de ‘nieuwe’ Enck in 2004 een vaste horecamedewerker. In juli werd ze ineens werkloos. (Foto: Rens van Ginneken)

'Geen afscheid meer kunnen nemen van je gasten...'

Rens van Ginneken

‘Heel raar: in de pauze trok de gemeente de stekker eruit...’

Horecamedewerkster Ellie van Nunen (64) zag op 2 juli samen met haar collega’s met lede ogen aan hoe de gemeenteraad scc De Enck alsnog failliet liet gaan. Zo kwam er aan haar horecacarrière van 48 jaar abrupt een einde.

Oirschot - De koffie wordt geroutineerd geserveerd, met een flink stuk zelfgebakken speculaas erbij: het ‘horecadier’ zit nog onmiskenbaar in Ellie van Nunen. “Mijn appelkruimeltaart was soms al helemaal verkocht, vóór ie uit de oven was. Een andere specialiteit was mijn Tosti De Poort”, vertelt ze.

Vanaf het prille begin in 2004 werkte ze als allrounder in de horeca van De Enck. “Ook daarvoor heb ik altijd horeca gedaan, 48 jaar in totaal. Nu zit ik in de ww. Ik loop nog vaak langs de nu gesloten Enck. Dan denk ik ook steeds: wat vreselijk jammer.” Het was niet dat Ellie niets aan zag komen. “Het was natuurlijk in 2018 al kantje boord, door achterstallig onderhoud. Gelukkig kwam er toen een helpende hand vanuit de gemeente. Dit jaar hadden we de pech van de coronacrisis en moesten we dicht in maart. In juni mochten we weer open. Toen had ik het er een paar weken druk mee, want ik was nodig in de keuken, achter de bar en op het terras. We merkten wel dat er wat ‘rommelde’ en op zeker moment - we waren net druk met de voorbereidingen van een wijnproeverij - werden we in de bestuurskamer geroepen en kregen we te horen dat de situatie héél penibel was.”

Vreemde pauze

De rest is geschiedenis. De Enck kon alleen nog gered door weer een ondersteuning van de gemeente. Die financiële injectie werd in de raadsvergadering van 2 juli afgeserveerd. “We volgden in De Enck met het hele personeel en de verenigingen de livestream van de raadsvergadering vanuit het gemeentehuis. Het verliep best raar vond ik, verschillende partijen bleven wethouder Piet Machielsen maar verwijten maken. Toen er een pauze van een half uur werd ingelast had ik daar al geen goed gevoel bij en heb ik maar een wijntje ingeschonken. Vervolgens bleek de raad in die pauze ineens beslist te hebben dat de stekker eruit moest. Heel vreemd was dat en we voelden boosheid en verdriet tegelijk. We hadden nog zoveel vragen. Bestuursvoorzitter Frans Verouden heeft nog een toespraak met uitleg gehouden en zo goed mogelijk uitleg gegeven en dat we met vragen altijd bij het bestuur terecht konden.”

Willeke Alberti

Zo kwam aan Elly’s drukke horecabestaan van bijna een halve eeuw abrupt een einde. Alles overziend vind ze het ook goed zo. “Door alle toestanden van de laatste jaren, hebben we best veel stress gehad. Nu voel ik me véél rustiger. Wat ik wel heel erg vond was dat de deur van De Enck ineens op slot was. Je kon van niemand meer afscheid nemen.” Toch kijkt ze het liefst terug op alle mooie momenten. ,,We hadden een fijn team en met veel gasten hadden we echt een band. Oudere klanten die graag zachte broodjes wilden en de biljarters die ‘s ochtends al voor de deur klaarstonden. Van sommige krijg ik nu nog appjes. Ook heb ik mooie herinneringen aan de theateravonden. Ali B. die met iedereen een praatje aanknoopte en Willeke Alberti die altijd tot het laatst bleef en graag boerenkool met worst van de Albert Heijn opgewarmd wilde hebben. Het was altijd supergezellig.”

Ze weet ook niet hoe het verder gaat met De Enck, maar een kleine aanbeveling heeft ze nog wel, mocht er een nieuwe start komen: “Dan het liefst een echte Oirschotse horecaondernemer erin!” Ze besluit: “Ik ben echt heel dankbaar voor de mooie samenwerking en ik wil graag iedereen nog een gezond 2021 wensen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden