Oranje Doven


Foto:
Column Rens

Oranje Doven

Eigenlijk vond ik Youp van ‘t Hek nog tamelijk mild over WA in zijn oudejaarsconference. Het vertrouwen in de koning is gedaald tot een schamele 47 procent, waar dat begin dit jaar nog zo’n 76 procent was. Overigens vond ik die 76 procent al onbegrijpelijk hoog. Al voor het Griekse tripje was bekend dat ‘Willie’, terwijl de horeca huilde en de economie kraakte, een leuk speedbootje van twee miljoen had aangeschaft, om een beetje de kust mee af te struinen, rondom zijn vakantieoptrekje bij Doroufi, met privéstrand, privéhaven en een beveiligingssysteem waar de PI in Vught jaloers op schijnt te zijn. Kostte ook 4,5 miljoen. Hij liet de staat nog opdraaien voor een half miljoen beveiligingskosten.

Dit voorjaar nog vroeg hij, om de coronacrisis samen het hoofd te kunnen bieden, aan het volk om ‘alertheid, solidariteit en warmte’: precies de kwaliteiten waarvan hij zelf in september nul-komma-nul liet zien door, tegen alle adviezen in, toch lekker naar Griekenland te vliegen. De publieke schuldbekentenis die volgde was zo mogelijk nog beschamender. Mede dankzij het dramatische over-acting van zijn echtgenote, Bassie en Adriaan doen dat nog beter, kwamen de excuses totaal ongeloofwaardig over. Er zijn al vaak vraagtekens geplaatst bij de adviseurs en PR-medewerkers rondom de Oranjes. Of durft niemand te zeggen: Willie, dit kan écht niet?

Als je in de geschiedenis duikt van de Oranjes, heb je al snel een lange lijst van buitensporig gedrag, schraapzucht, corruptie en het ontbreken van voeling met het volk in tijden van nood. Willems overgrootmoeder Wilhelmina heeft alles in het werk gesteld om een heldhaftig beeld van haarzelf te creëren na de Tweede Wereldoorlog. Maar haar vlucht naar Engeland in de meidagen van 1940 en amper een woord over de deportatie van onze Joodse landgenoten tonen een andere realiteit. Willem-Alezander liet zich vrij recent nog kritisch uit over de houding van Wilhelmina in die tijd. Hij heeft goede tekstschrijvers, maar ik vrees dat hij net zo min als Wilhelmina het vermogen heeft om echt de nood van het volk te horen. Laat staan het volk bij de hand te nemen, om het te leiden als er geleden wordt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden