Gratis krant


Foto:
Column Rens

Gratis krant

Het was een leuk eindejaarscadeautje van mijn krant: twee weken gratis dagblad, zonder verplichting. Ik maakte er gewaardeerde vrienden blij mee. De kranten puilen rond de feestdagen altijd uit van de mooie, ontroerende human interestverhalen en retroperspectieven op de grote jaargebeurtenissen. Analyse, overweging, verschillende meningen, duiding en ratio: daar wordt een mens nooit slechter van.

Ik sprak jongeren die een verontrustende mate van vereenzaming en onthechting ervaren. Ik bezocht vorige week voor het eerst in maanden mijn ouders op leeftijd in België, met de pijnlijke boodschap dat we met kerst niet konden komen met mijn kinderen en aanhang. Ze hadden er nog stilletjes op gehoopt, na een sociaal zéér beroerd jaar, maar het was gewoon niet verstandig, met elf personen in hun kleine appartementje. Russisch Virus Roulette. Dat snapten ze en ze verbeten hun tranen.

Op het Stadhuisplein in Eindhoven dromden zeshonderd mensen hooghartig samen. Een passerende kleuter riep: ‘Kijk mama: wappies!’ De mondkaploze demonstranten zwaaiden met hun waarheden van een andere planeet en knuffelden elkaar treiterig voor het oog van de machteloze politie. Na een paar uur misbruikt grondrecht pakten ze hun pandemieontkenning en hun theorieën over kinderbloed drinkende pedonetwerken weer in. Eenmaal weer thuis zouden ze zich weer verschansen in hun digitale bastions, met een eenzijdig dieet van dubieuze circulaire social media. Waarom gingen deze Bezorgde Mensen niet de straat op om te demonstreren tegen de weerzinwekkende praktijken achter de Toeslagenaffaire, of tegen schraapzuchtige banken?

Mijn krant bracht de verhalen vanuit onze ziekenhuizen. Hartverscheurende verhalen over mensenlevens die uit je handen glippen en over een steeds groeiende tsunami doodzieken het hoofd moeten bieden. Ik zou iedereen een gratis krant gunnen, als alternatief voor die schimmige wereld van onderbuik- en flauwekulnieuws. Feiten die gecheckt zijn, de echte verhalen die je een onderbouwde mening kunnen laten vormen. Een gratis krant naar keuze, voor elk huishouden! Het kost wat, maar ik vermoed dat het ons uiteindelijk nog véél meer oplevert.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden