Draagvlak muziekonderwijs was er wél in Oirschot


Aan de protestmars op 19 juni deden honderden mensen mee. Er bleek volop draagvlak voor het muziekonderwijs en de bezuiniging werd geschrapt.
Aan de protestmars op 19 juni deden honderden mensen mee. Er bleek volop draagvlak voor het muziekonderwijs en de bezuiniging werd geschrapt. (Foto: Rens van Ginneken)

Draagvlak muziekonderwijs was er wél in Oirschot

Rens van Ginneken

‘Verwarmend dat er zoveel mensen meeliepen’

Het was nog bijna nooit vertoond, een protestmars in het dorpse Oirschot. Op 19 juni demonstreerden honderden muziekliefhebbers tegen de afschaffing van de subsidie op het muziekonderwijs. Met succes: de muziekrugzakjes bleven.

Oirschot – “Het voelt als een déjà vu hier op de brug”, vertelt Hanneke Coolen. De nieuwe brug over het Wilhelminakanaal stond met zijn forse budgetoverschrijding bij velen al symbool voor verkwisting van miljoenen, terwijl afschaffen van de muziekrugzakjes maar 35 duizend euro per jaar zou opleveren. Dat detoneerde. De start van de protestmars juist hier voelde daarom meer dan logisch. De muziekdocente uit Middelbeers was zich te pletter geschrokken van de aangekondigde bezuiniging. “We kregen totaal onverwacht een mailtje dat de subsidie bijna direct zou stoppen. De enige onderbouwing: de gemeente heeft geen wettelijke verplichting om muziekonderwijs te faciliteren. Ik was echt enorm overstuur en ouders huilden toen ik het vertelde.”

Gitaardocent Emiel van Dijk vond het al vreemd in juni, dat wethouder Piet Machielsen zogezegd ‘voor de muziek uitliep’. “Het voorstel tot afschaffen was nog niet eens in de gemeenteraad besproken, toen het slechte nieuws al verstuurd werd. Mijn vrees was echt dat het muziekonderwijs weer iets voor de elite zou worden.” Binnen enkele dagen werden er massaal verontwaardigde filmpjes gedeeld waarin Frank Lammers en Henry van Loon schande spraken van de bezuiniging.

Tot op het bot uitgekleed

Rini Bullens was ook een van de demonstrerende docenten. “Het muziekonderwijs was al tot het bot uitgekleed, met het opheffen van de muziekschool destijds en het ontslaan van de docenten, die vervolgens gedwongen zzp’er werden. Ik ben nog zó kwaad geworden op minister Wiebes, die vond dat zzp’ers geen recht hadden op coronacompensatie, omdat ze er zelf voor hadden gekozen om zzp’er te worden”, vertelt ze. Coolen weer: “Een collega vertelde in tranen, dat ze niet meer wist hoe ze gas, water en licht moest betalen. Daarvoor heb je dan een hbo-opleiding gedaan. Als het was doorgegaan, was ik gestopt als muziekdocent.” Deelnemers voor de protestmars waren snel gevonden, vertelt Coolen. “Maar het krijgen van de demonstratievergunning was lastiger. De gemeente reageerde bijna panisch en wilde dranghekken, een calamiteitenplan en een forse politiebegeleiding. Op zich wel begrijpelijk: we kwamen net uit de eerste lockdown en bestuurders waren zich wild geschrokken van de Black Lives Matter-protesten in Amsterdam, waar het véél te druk werd. Gelukkig kon ik de ambtenaren overtuigen dat alles netjes zou verlopen.”

Wél draagvlak

Bullens: “Het was hartverwarmend dat er zoveel mensen meeliepen. Ze zongen, sloegen op pannen en droegen spandoeken. Er was ook het nodige publiek. Het was echt een ‘eye-opener’: er was wél draagvlak voor muziekonderwijs!” Dat bleek ook nog in de daarop volgende gemeenteraadsvergadering, waar de bezuiniging unaniem werd weggestemd. Alle twaalf muziekdocenten van het Oirschotse collectief hebben een goed gevoel overgehouden aan de opzienbarende actie. “Wethouder Machielsen heeft zelfs een denktank voorgesteld, met vertegenwoordigers van alle culturele instellingen. Dat vind ik weer echt positief”, aldus Van Dijk. “Voor ons was het een opsteker dat het zo leefde. Ook het onderlinge contact tussen de docenten kreeg een flinke boost. Ik heb er een paar grijze haren bijgekregen, maar het was het waard. Er kon weinig in 2020, maar dit was het mooist mogelijke evenement!”, concludeert Coolen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden