Match Mentor: bijzondere kliks


<p>Jolanda Louwers uit Oostelbeers zit dankzij het contact met haar mentor Marielle Nigg weer beter in haar vel. Ook kreeg ze een leuke stageplek.</p>

Jolanda Louwers uit Oostelbeers zit dankzij het contact met haar mentor Marielle Nigg weer beter in haar vel. Ook kreeg ze een leuke stageplek.

(Foto: )

Match Mentor: bijzondere kliks

‘Wij jongeren voelen ons best vaak een vergeten groep’

Rens van Ginneken

Vriendjes, school, ouders, of werk: soms leidt het tot problemen die jongeren lastig vinden om zelfstandig het hoofd te bieden. Het Match Mentor project heeft al tientallen jongeren gekoppeld aan een volwassene die een handje helpt.

Oirschot - Het is waterkoud aan de oever van de Beerze in Spoordonk, maar het lijkt Marleen Soares Godinho (21) en haar mentor Ilse Franken (38) niet te deren tijdens hun wekelijkse wandeling. Er wordt vooral ontspannen gekletst. “Ik ben in het voorjaar vanuit Veghel naar Spoordonk verhuisd. Ik heb overdag wel mijn werk bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), maar ik vond het lastig dat ik hier helemaal niemand kende. Een auto heb ik niet en je zit hier wel afgelegen. De lockdowns maken het ook niet makkelijker. Er is niets te doen en je kan bijna nergens naar toe”, verzucht ze. “Ik ben blij met onze wekelijkse ontmoetingen én met Ilse als coach. De klik is echt wel goed en het is fijn dat zij weer wat meer levenservaring heeft.”

Klikgesprek

Franken lacht: “Ik vond het koppelen door Match Mentor en het ‘klikgesprek’ nog best spannend. Het voelde bijna als een soort date, waarbij iemand iets van je gaat vinden. Je moet ook eerlijk zijn. Als het gevoel niet goed is, gaat het traject waarschijnlijk niet werken”, denkt de eventmanager op een basisschool. “Het is gewoon mooi om wat te kunnen bijdragen aan iemands ontwikkeling door te helpen of te luisteren. Je eigen ontwikkeling wordt er óók door gestimuleerd. De mentoren krijgen een goede ondersteuning vanuit Match Mentor, met een training van drie avonden, een goed handboek en intervisies met andere mentoren.” Het genoemde ‘gevoel’ lijkt bij het koppel wel goed te zitten. Soares Godinho: “Een van mijn doelen is een netwerkje opbouwen hier. Soms heeft Ilse oplossingen en ze is sowieso een goeie om mee te praten, ook als ik met frustraties zit. Ze zegt ook nooit: dat doe je verkeerd.” Franken: “Je verhaal kwijt kunnen, geeft rust in je hoofd. Als je alleen met jezelf ‘in gesprek’ gaat, kom je al snel in een cirkeltje. Deze combi met lekker buiten zijn en bewegen werkt ook goed, zo merken we al sinds mei.”

Tip voor burgemeester

“Ik kan het alle jongeren die ergens mee zitten aanraden. Het kan soms eenvoudiger zijn dan dingen bespreken met je ouders. De eerste stap voelt misschien lastig, maar ga gerust naar het jongerenwerk”, aldus Soares Godinho. Ze heeft vanuit haar ervaring nog wel een dringende aanbeveling voor het gemeentebestuur. “Het zou goed zijn als bijvoorbeeld de burgemeester ook eens een kijkje nam bij het jongerenwerk of Match Mentor. Wij jongeren voelen ons best vaak een vergeten groep.”

Lekkere lunch

Ook mentor Marielle Nigg uit Oirschot en haar mentee Jolanda Louwers (17) uit Oostelbeers zitten al even samen in een succesvol te noemen traject. “We zijn in juni gestart, toen de horeca juist weer open ging. Daar hebben we goed gebruikt van gemaakt, met geregeld een koffie of een lekkere lunch!”, lacht Nigg. “Ik had me via de huisarts laten aanmelden”, vertelt Jolanda. Mijn doel was dat ik weer wat lekkerder in mijn vel zou komen en dat het thuis weer wat beter zou gaan.”

Nigg had al eerder jongeren gecoacht. “Dat beviel goed, het geeft me veel voldoening om iemand een stukje op weg te kunnen helpen. Toen ik me in Oirschot opgaf, was er al in twee weken een match. Het is nu niet mogelijk om in een eetcafétje af te spreken, maar we videobellen elke week en eens per maand zien we elkaar. Bij ons was er een goede klik, dat is waarschijnlijk wel het belangrijkst.” Jolanda knikt. “Die klik is er, of het is er niet. Tegen Marielle kan ik alles vertellen.”

Fijne stageplek

Nigg weer: “Ik ben ook jong geweest natuurlijk. Op deze leeftijd spelen er vaak veel dingen tegelijk: thuis, school, vriendjes, of werk. Ik heb Jolanda kunnen helpen met een fijne stageplek. Ze wilde graag met dieren werken, dus gingen we samen naar een zorgboerderij om het te regelen.”

“Het is dan fijn dat er een bekende naast je zit”, legt Jolanda uit. “Ik durf dan beter dingen te vragen. Goed dat ik bij Match Mentor ben begonnen, ik zit nu een stuk beter in mijn vel”, besluit ze. “Ik ook”, lacht Nigg weer. “Het geeft me veel energie. Het is een aanrader en de organisatie is heel professioneel en goed gefaciliteerd.”

Basistraining

Debby Roubos stuurt vanuit het jongerenwerk van Wijzer het Match Mentor project in Oirschot aan. “Het is géén hulpverlening”, zo onderstreept ze. “De mentoren ondersteunen jongeren met vragen. Een arts, ouder of de school kan wel doorverwijzen, maar de jongere, tussen de tien en 23 jaar, moet het echt zelf willen. Voor de mentoren geldt een leeftijd van minimaal achttien jaar, in het bezit zijn van een VOG, inwoner zijn van deze gemeente en een jaar lang eens per week zo’n anderhalf uur inzetbaar zijn. Wij verzorgen een basistraining. Daarin worden bijvoorbeeld het puberbrein, communiceren met open vragen en de gedragscodes besproken. Daarnaast zijn er af en toe nog intervisies met andere mentoren en evaluaties. Doorgaans duurt een traject een jaar.”

Vereenzaming bij jongeren

Het blijkt bij de hulpvragen doorgaans niet om hele zware problematiek te gaan. “Het kan gaan om huiswerkbegeleiding, of het vinden van vriendjes. In deze tijd, met weer een lockdown, zie je wel veel vereenzaming bij jongeren. We hebben nu veertien mentoren, waarvan er momenteel dertien daadwerkelijk in een traject zitten.”

Roubos peinst even bij de vraag waaraan een goede mentor moet voldoen. “Je hoeft écht geen hulpverlenersachtergrond te hebben. Gewoon een maatje zijn is al goed om op een nuchtere manier naar een doel te werken. We matchen opvallend vaak succesvol op basis van een gemeenschappelijke hobby. Laatst hadden we zelfs een mooie match op basis van een voorliefde voor Unimog vrachtwagentjes.

De jongeren, maar ook de mentoren mogen hun voorkeuren uitspreken, bijvoorbeeld qua leeftijd, man of vrouw, of activiteiten die ze willen ondernemen. Het begint steeds meer te leven merk ik. Er ontstaan appgroepen tussen mentoren bijvoorbeeld en ik zie dan opmerkingen voorbijkomen als: “Ik word hier blij van!” Dat is mooi, als beide partijen iets moois uit Match Mentor halen.

Meer info of aanmelden: www.matchmentor.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden