Vellen bomen geeft gemengde reacties


Donderdag waren Arie Koolen en Peter Claassen van Zeg Ut Mar nog druk in de weer om de bomen aan de Hertog Janstraat te 'ont-stippen', als protest tegen de kap.
Donderdag waren Arie Koolen en Peter Claassen van Zeg Ut Mar nog druk in de weer om de bomen aan de Hertog Janstraat te 'ont-stippen', als protest tegen de kap. (Foto: Rens van Ginneken)

Vellen bomen geeft gemengde reacties

Rens van Ginneken

‘Dit gaat de provincie niet meer tegenhouden’

Komende week start de bomenkap ten behoeve van de reconstructie van de N395 in Middelbeers en Oostelbeers. Tientallen bomen moeten wijken voor het nieuwe wegprofiel, waar overigens ook weer nieuw groen voor terugkomt. Ludiek verzet tegen het omzagen is er ook in het dorp.

De Beerzen - Veel Beerzenaren was het al opgevallen: de oranje stippen waarmee provinciemedewerkers vorige week tal van bomen aan de doorgaande weg veroordeelden tot de kettingzaag. Komende maandag begint de provincie met het vellen van bomen die niet meer passen in het nieuwe profiel van de N395. De provinciale weg wordt van Hilvarenbeek tot Oirschot onder handen genomen en verandert op een aantal punten aanzienlijk. Zo komen er rotondes en weggeleiders bij en worden er verschillende verkeersremmende maatregelen genomen.

Ook beukenhagen

In Middelbeers en Oostelbeers gaan komende week ruim vijftig bomen om, vooral (zomer)eiken. Bomen die behouden blijven, komen in grotere plantvakken. Ook komen er beukenhagen langs onder meer de Hoogdijk, bij het Doornboomplein en aan de Hertog Janstraat. Oostelbeers en Middelbeers krijgen in totaal 184 nieuwe bomen en heesters, die vooral in de middengeleiders van de weg worden geplant. De bomen binnen de bebouwde kommen worden met name witte, tweekleurige en scharlaken eik, met een omtrek van zo’n veertig tot vijftig centimeter. Buiten de kommen komen er vooral lindes terug voor de gekapte eiken.

Toch tevreden

Ondanks het verdwijnen van veel bomen is Hanke Lanting van Initiatiefgroep Dorpshart Middelbeers (IDM) redelijk tevreden met dit plan. “We hebben veel van de ongeveer een eeuw oude bomen aan de Hoogdijk kunnen behouden. Die zouden in de eerste plannen van de provincie allemaal verdwijnen. De zomereik ter hoogte van het tankstation krijgt dankzij de Bomenstichting zelfs een monumentale status. Met de provincie is afgesproken dat we het hout van een van de bomen aan de Hoogdijk en eentje aan het Doornboomplein mogen hebben. We zijn ons nog aan het beraden wat we daarmee kunnen doen. Wellicht kunnen we er een kunstobject van laten maken, of speciale paaltjes, zoiets als de bekende Amsterdammertjes, maar dan op zijn Beers”, vertelt Lanting.

Zeg ut Mar

Op donderdagochtend zijn Peter Claassen en Arie Koolen uit Middelbeers al voor zonsopkomst druk doende met een pot zwarte verf en een kwast. Het tweetal draagt hesjes met de opdruk Zeg Ut Mar (ZUM): de spin-off van Initiatiefgroep Dorpshart Middelbeers voor zoveel mogelijk inspraak bij de herinrichting van Middelbeers. Ze ‘ont-stippen’ een aantal van die oranje gemarkeerde bomen, waarvan zij de kap onnodig vinden.

‘Overrompeld’

“We zijn overrompeld door de provincie”, stelt Claassen. “Hier bij de splitsing Hertog Janstraat-Sportparklaan moeten nu ineens toch veel mooie en hele oude bomen om blijkbaar. Dat is hartstikke zonde. Destijds paste die bomenkap in de plannen, omdat hier een rotonde zou komen. Er werd veel meer verkeer verwacht vanwege het Integraal Kind Centrum dat hier bij De Klep gepland stond. Maar of dat IKC er komt is inmiddels zeer te betwijfelen.”

Het duo beseft dat hun last-minute actie waarschijnlijk vooral ludiek is. “Dit gaat de provincie natuurlijk niet meer terugdraaien. Die houden zich rücksichtslos aan hun plan”, vreest Koolen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden