Strhopdas-heren maken stappen


Team Strhopdas bij een van hun brouwketels
Team Strhopdas bij een van hun brouwketels (Foto: )

Strhopdas-heren maken stappen

Rudi Muller

‘Liever wat langer kleiner en goed’

De moeder van Tim (22) en Rens (20) van Gaal had waarschijnlijk niet verwacht dat zij jaren geleden met haar kerstcadeau, een thuisbrouwpakket, de opmars inzette voor een hobby die wel heel erg uit de hand begint te lopen. Inmiddels wordt door haar zoons het bier namelijk niet meer in een pannetje, maar in een heuse ketel gebrouwen. Daarnaast is het zoveel dat het niet verantwoord zou zijn om alles voor eigen gebruik te houden, dus wordt het verkocht door hun eigen brouwerij ‘Strhopdas’.

OIRSCHOT - “En dat terwijl die eerste keer nou niet bepaald vlekkeloos verliep”, lacht Tim. Hij vervolgt: “Maar de liefde voor het brouwen was aangewakkerd en ik ging door met het maken van bier.” De eerste jaren ging dat met vallen en opstaan. Vele recepten werden uitgeprobeerd en uiteindelijk werd er professionele apparatuur aangeschaft. Inmiddels doet Tim een master levensmiddelentechnologie in Wageningen, een studie die niet naadloos aansluit op het brouwen van bier maar zeker wel van pas komt.

De rasechte Oirschottenaren werken beiden bij Brouwerij Vandeoirsprong, in de bediening welteverstaan. Voor Rens, die rechten studeert, was dit de plek waar hij zijn passie voor bier vond. Hij vertelt: “Ik was pas zeventien toen ik daar begon en mocht dus eigenlijk nog geen bier drinken.” Toch was dat, zeker in de beginjaren, vooral zijn rol: Tim brouwde het bier, Rens dronk het op en beoordeelde het. Toen hij opmerkte dat de bieren die zijn broer hem voorschotelde steeds lekkerder werden, probeerde hij hem over te halen één en ander nog professioneler aan te gaan pakken. Gesterkt door vrienden, die ook vonden dat het bijna egoïstisch zou zijn om zulk lekker bier niet met een groter publiek te delen, werd er gewerkt aan een eerste echte productie. Die kwam er in de vorm van ‘Booterbloem’, een toegankelijke weizen. Inmiddels heeft brouwerij Strhopdas nog twee bieren; een IPA en een stout.

Buiten dat het bier lekker is, straalt het merk plezier maar vooral een bepaalde authenticiteit uit. Het ontstaan van de brouwerij, de namen die aan de verschillende bieren worden gegeven, de manier waarop de etiketten door Tim zelf zijn vormgegeven; het lijkt alsof alles is bedacht tijdens een gezellige avond met vrienden, natuurlijk onder het genot van een biertje. “En dat is ook zo”, beaamt Rens, die inmiddels niet alleen meer proeft maar zich richt op het zakelijke aspect en het contact met verkopers. “We zijn een kleine, beginnende brouwerij en leveren mooie bieren maar we zijn ondertussen ook gewoon twee jonge gasten die genieten van het leven.” Inmiddels ligt het bier van Brouwerij Strhopdas in de schappen van diverse winkels, waaronder dat van de plaatselijke slijterij.

Wat de toekomst brengt weten de twee nog niet. Tim: “We willen een stabiele basis opbouwen, daarna zullen er wat excentriekere bieren volgen. Liever wat langer klein en goed, dan dat we snel groeien maar niet meer achter de kwaliteit staan.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden