Robin heeft zin in zijn nieuwe stek


<p>Voor Robin Wolfs uit Oostelbeers is het Beers&rsquo; Thuis een perfecte mogelijkheid naar een meer zelfstandig leven, met nieuwe vrienden, om mee te koken en voetballen te kijken.</p>

Voor Robin Wolfs uit Oostelbeers is het Beers’ Thuis een perfecte mogelijkheid naar een meer zelfstandig leven, met nieuwe vrienden, om mee te koken en voetballen te kijken.

(Foto: Rens van Ginneken)

Robin heeft zin in zijn nieuwe stek

Rens van Ginneken

‘Onze visie blijft: een echt thuis met een gezinsgevoel’

Oostelbeers - Eén van de toekomstige bewoners van het woonzorgcomplex Beers’ Thuis is Robin Wolfs (20) uit Oostelbeers. “Ik heb er echt wel zin in! Papa en mama wonen om de hoek, dat is wel fijn, maar ik ga echt niet elke dag naar huis”, zo verzekert hij. Moeder Monique legt uit: “Toen we van Beers’ Thuis hoorden zijn we snel op gesprek gegaan. Er was direct een klik en de opzet sprak ons aan. Dat vinden we belangrijk: een bijzonder kind als Robin laat je misschien toch wat minder makkelijk los.” Robin volgde speciaal onderwijs in onder meer Bladel en werkt nu een paar dagen per week bij de Middelbeerse Jumbo. Hij is ondertussen al bezig met de inrichting van zijn eerste eigen woning. “Ik heb al een tafel gevonden. Spannend is het wel, maar ook leuk dat ik nieuwe vrienden krijg met wie ik kan koken en voetbal kijken.”

Vele maanden vertraging

Voor de uitbaters was de procedure rondom het opzetten van hun droom, een woonzorgcomplex voor mensen met een beperking uit de regio, nog een aardige beproeving. Ze zijn nu vooral opgelucht dat de verbouwing eindelijk van start kon, Anny en Arno van den Berg en hun zoon Aron, die verpleegkundige is. Al in februari 2019 maakten ze hun plannen kenbaar om van de voormalige lagere school in Oostelbeers een woonzorgcomplex te willen maken. Arno vertelt: “De bij de vergunning betrokken ambtenaar vergat de ter inzagepublicatie. Daardoor liepen we een paar maanden vertraging op. Vervolgens kwam de stikstofcrisis: weer acht maanden extra. Toen zaten we weer met de coronamaatregelen. Sinds januari van dit jaar wonen Anny en ik al wel hier, bij de oude school. De woning voor Aron wordt nog verbouwd.”

Beschikbare plaatsen

Het initiatief had aanvankelijk de wind flink in de zeilen: de omwonenden waren enthousiast dat de verpauperende leegstaande school een nieuwe bestemming kreeg. “Ook het grootste deel van de elf beschikbare plaatsen was al besproken. Maar omdat het zo lang duurde, vielen vier mensen weer af, voor wie urgente plaatsing nodig was”, aldus Anny. Arno: “We zijn best kritisch bij het samenstellen van de groep. We zijn geen doorgangsplek, mensen moeten hier lang terecht kunnen. De groepsleden moeten dus matchen met elkaar, in een diverse groep. Onze visie blijft overeind: een echt thuis, met een gezinsgevoel. Samen koken en samen eten vinden we belangrijk, maar ook gezamenlijke uitstapjes. Deze mensen hebben overdag wel hun bezigheden, met werk bijvoorbeeld. Maar ’s avonds en in het weekend ligt toch de eenzaamheid weleens op de loer.”

Levensloop bestendig

Ze tonen de ingrijpende verbouwing aan het karakteristieke jaren dertig pand. “Er wordt nu vooral veel gesloopt”, vertelt Aron. “De houten vloeren worden van beton en er komt een trappenhuis met een lift. De typische bogen waarin de deuren zitten en het opvallende puntje aan de voorkant willen we perse behouden. De parkeerplaatsen leverden ook weer een probleempje op bij de gemeente. Zij hielden vast aan twee parkeerplaatsen per bewoner, 22 dus, ook al heeft geen enkele van onze bewoners een rijbewijs. Daar zijn we uiteindelijk maar in mee gegaan.”

Anny vult aan: “Omdat de mensen hier naar verwachting lang zullen wonen, moeten we zorgen dat het levensloopbestendig is, dus alles wordt rolstoeltoegankelijk en er komt het nodige aan domotica. We krijgen een grote gezamenlijke woonkamer en keuken. We willen per 1 augustus 2021 open en we hebben er erg veel zin in. Onze toekomstige bewoners ook. Een aantal komt geregeld langs om te zien hoe de verbouwing gaat.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden