Henk Baars werd in 1990 wereldkampioen veldrijden. Hij startte zijn wielercarrière bij De Pedaleur en vond in Hek een gulle sponsor.
Henk Baars werd in 1990 wereldkampioen veldrijden. Hij startte zijn wielercarrière bij De Pedaleur en vond in Hek een gulle sponsor. (Foto: )

Door de blubber naar de top

Rens van Ginneken

Oirschot en De Beerzen speelden een belangrijke rol

Diessenaar en veldrijder Henk Baars (60) liet bij wielerliefhebbers in de regio de harten sneller slaan. Eind jaren ’80 steeg zijn ster en in 1990 pakte hij zelfs de wereldtitel in Spanje. Oirschot en de Beerzen speelden een belangrijke rol in zijn wielercarrière. In de 28e editie van Hers en Geens dur Diessen wordt zijn wielerloopbaan uitgebreid beschreven.

Diessen - Co-auteur van het twintig pagina’s tellende artikel, Jan Smulders, maakte als correspondent voor Deusone Henk Baars in zijn gloriedagen van dichtbij mee. “Henk heeft echt een stuk bijgedragen aan het zelfbewustzijn van de Diessenaren. Eén van hen werd zomaar wereldkampioen. Hij had een trouwe supportersclub van tweehonderd man, die hem overal volgde. Dat alleen al rechtvaardigt dit verhaal.” Dat verhaal is beeldend geschreven en verrijkt met sprekende foto’s uit de periode 1985-1995 en bevat soms fraaie beeldspraak: “Zijn volgers zagen hem met passie door de zuigende blubber draven, fiets op de schouder, zoals Jezus het kruis droeg naar de heuvel Golgotha.” Henk Baars is een gewone vent, zonder veel kapsones. Hij bulkt niet van het talent, maar heeft wel een enorm doorzettingsvermogen. Talrijk zijn de anekdotes over zijn coach Nico van Hest, met wie hij een sterke vriendschapsband kreeg en over echtgenote Sjan, altijd steun en toeverlaat in die woelige jaren waarin Baars werd meegezogen in het rondtrekkende veldrijdcircus. “Ik leefde in die tijd in mijn busje, als een zigeuner”, zo liet Baars optekenen. Zijn favoriete muziek: The Gipsy Kings.

Frustratie en euforie

Het verhaal is openhartig over de problemen om zijn sponsoring rond te krijgen, het dopinggebruik en over de frustratie dat hij nooit de erkenning van de KNWU kreeg, die hij verdiende. Jan Smulders: “Toen hij 1990 wereldkampioen werd in Getxo, zou je denken dat de sponsors in de rij stonden, maar dat viel tegen. De Beerse firma Hek kwam als een geschenk uit de hemel, met een ruim sponsorbudget. Helaas werden zij overgenomen door het Zweedse Thyssen, dat het contract wilden opzeggen. Dat won Henk bij de rechter eigenlijk met twee vingers in de neus. Wat Henk frustreerde was het alom aanwezige dopinggebruik van zijn tegenstanders, waar soms amper tegen te fietsen viel. Hij geeft aan maar één keer gebruikt te hebben en dat het niet goed viel. Dat geloof ik. Ik heb zelf ook gezien dat in de kleedkamer de ene na de andere renner in het toilet verdween met verdachte tasjes. Toch kijkt Henk met groot genoegen terug op de glorietijd met zijn supporters en mede dankzij zijn wielerprestaties heeft hij heeft hij een goedlopende fietsenzaak. Hij vindt het nog steeds een beetje apart, dat het elke week nog wel ergens terugkomt: wereldkampioen ben je voor je leven zegt hij dan.”

Deze ‘Hers en Geens’ is voor 8,50 euro te bestellen via www.erfgoeddiessen.nl en te koop bij de Heb! In Diessen en kantoorboekhandel Swaanen in Hilvarenbeek.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden