Foto:
Column Rens

Belediging

Vuurtje?

Na vier krankzinnige jaren van onverhulde beledigingen, wilde beschuldigingen, pesterijen, keiharde leugens, geheul met foute regimes en een narcisme van keizer Nero-achtige proporties komt er dan toch een (voorlopig?) einde aan de Trump-dynastie. De overwinning van Joe Biden werd in de VS gevierd alsof de oorlog voorbij was, dat zegt wel iets.

Trump heeft onophoudelijk gebruik gemaakt van zijn recht om te beledigen. Dat is een verworvenheid van de echte democratieën. Je kan er wat van vinden, maar het hoort bij de vrijheid van meningsuiting, net als godsdienstvrijheid en persvrijheid. Helaas staat dat in Europa ook steeds meer onder druk. Een leerkracht in Parijs wordt onthoofd door een islamitische fanaat, vanwege een spotprent. In eigen land, in Rotterdam, zit een leerkracht ondergedoken omdat er een cartoon in zijn klas hangt. Daarop staat een onthoofde man, die door zijn doorgesneden hals zijn tong uitsteekt naar de jihadist die hem onthoofdde. Dat viel slecht bij leerlingen met lange tenen, die dachten dat de profeet was afgebeeld. De leerkracht werd daarna zo ernstig bedreigd dat hij moest onderduiken, omdat voor zijn leven werd gevreesd.

De reacties die volgen schokten me. Die kwamen uit de hoek van de gematigde moslims in ons land, maar ook vanuit delen van de autochtone bevolking, vaak nogal lafjes over. Niet: was dat nu nodig dat bedreigen?, maar: was dat nu nodig, dat beledigen? Pardon?? Als je een moordende terrorist al niet mag beledigen. En om met premier Mark Rutte te spreken: niemand heeft in dit land het recht om niet beledigd te worden. Ik heb Theo Maassen eens de tepels van Christus zien likken: de christelijke gemeenschap in ons land vond het vast niet leuk, maar ik heb niets gehoord van bedreigingen aan het adres van Maassen. Ik vrees voor welke kant dit op gaat. Nederlanders gingen de straat op voor redelijk onzinnige issues als de Zwarte Piet-discussie en om idiote complottheorieën te roepen. Nu onze vrijheid van meningsuiting wordt bedreigd, is het angstwekkend stil en staan de leerkrachten, van wie we verwachten dat ze onze Nederlandse waarden uitleggen, er verbijsterend alleen voor. Dát is pas een belediging.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden