Íne van Dommelen en Joke van Beers vertellen over het mooie van het werken in het Bijna Thuis Huis.
Íne van Dommelen en Joke van Beers vertellen over het mooie van het werken in het Bijna Thuis Huis. (Foto: Rens van Ginneken)

Werken in het Bijna Thuis Huis: ‘Er wordt óók gelachen hier’

Rens van Ginneken

‘Soms zijn er tranen, vaak is het gewoon gezellig’

Het Bijna Thuis Huis Oirschot vervult al ruim vier jaar een zeer gewaardeerde rol in de ‘laatste fasezorg’. Het draait bijna volledig op vrijwilligers. Zij komen uit alle kernen van de gemeente en zijn zeer divers. Net als de gasten trouwens.

Oirschot – De toevoeging ‘Oirschot’ aan het Bijna Thuis Huis in de Dekanijstraat hoeft niet al te letterlijk genomen te worden, zo vertelt coördinator Yvonne Haanschoten. “Onze tientallen vrijwilligers komen uit Oirschot, maar ook uit Spoordonk en de Beerzen. Ook onze gasten die hier hun ‘laatste stukje’ doorbrengen komen uit de hele gemeente en zelfs van daarbuiten, omdat ze hier vroeger hebben gewoond, of omdat ze kinderen hebben in onze gemeente.” De indruk kan gemakkelijk ontstaan, dat de sfeer in het huis nogal in mineur zou zijn; de dood is natuurlijk vaak in de buurt. Vrijwilliger Ine van Dommelen uit Middelbeers weet uit ervaring dat het anders ligt. “We horen dat de gasten en hun familie het hebben over een ‘warm gevoel’ hier. Dat zegt alles vind ik. Het verdriet mag er zijn natuurlijk, maar het is echt niet alleen rouw en tranen. Er wordt zeker ook veel gelachen hier. Het stervensproces is een intieme periode, net als de geboorte, het hoort bij het leven. Het voelt fijn als je daarin iets kan betekenen, al is het maar met een praatje of een kopje koffie.”

Ontlasten mantelzorgers

Vrijwilliger Joke van Beers kan dat bevestigen. “Het gaat om gelegenheid scheppen voor afscheid, niet op de voorgrond, maar met kleine dingen vooral. We krijgen een gedegen training over omgaan met het stervensproces, maar ook over praktische zaken, zoals iemand in een stoel zetten, of over voeding.” Coördinator Maria Heesterbeek vult aan: “Er zijn mantelzorgers die al ‘aan het randje’ zitten als de gast hier binnenkomt. Ze hebben vaak al een zwaar traject van verdriet, wanhoop en zelfs woede achter de rug. Daarom is een van onze voornaamste doelen: het ontlasten van die mantelzorgers. Dit geeft rust voor de gast en zijn naasten.” Yvonne: “Het gebeurt ook wel dat een gast voldoende mantelzorgers heeft, maar bijvoorbeeld een klein huis, waarin het lastig is bezoek en de nodige zorg te regelen. Dat kan hier wel.” Ine is ervan overtuigd dat iedereen dit zou kunnen. “Iedereen heeft bruikbare kwaliteiten en we ondersteunen elkaar ook waar het kan. Je groeit hier zelf ook van, je wordt rijker in je hart.” Joke knikt: “We hebben een goed team en je staat altijd met zijn tweeën. Soms zijn er tranen en geef je elkaar een knuffel. Vaak is het ook gewoon gezellig.” Maria: “Voor de nachten is er professionele zorg. Dat wordt uit de zorgverzekering betaald.”

Ook mannen

Het huis kan zeker nog enkele enthousiast mensen erbij gebruiken. Ine beklemtoont: “We zoeken óók mannen. Van metselaar tot psycholoog: iedereen is waardevol hier. Mannen hebben vaak weer een wat andere benadering en andere kwaliteiten. Die diversiteit is heel waardevol.” Yvonne lacht: “Er zijn ook vrouwen die niet kunnen strijken trouwens. Ook jongeren zijn zeer welkom. We vragen voor de continuïteit één dienst meedraaien per week en één avonddienst per maand. Je kan voorkeuren aangeven en er valt altijd wat te schuiven. De collegialiteit is heel hoog.”

Maria: “Je mag drie keer meedraaien om te zien of het wat voor je is. Je hoeft dit niet voor het leven te doen, maar we vragen wel een jaar inzetbaarheid. We willen geen ‘duiventil’ natuurlijk.” Joke is overtuigd: “Als je zorgzaam bent en een warm hart hebt, kun je dit.”

www.bijnathuishuisoirschot.nl , of via de coördinatoren: 0499-219077.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden