Een gedurfd oversteekje over de nieuwe meander van tuinbaas Vincent Ketelaars. Toon Kemps en Marc Mulders zien het geamuseerd aan.
Een gedurfd oversteekje over de nieuwe meander van tuinbaas Vincent Ketelaars. Toon Kemps en Marc Mulders zien het geamuseerd aan. (Foto: Rens van Ginneken)

‘Oergevoel' versterkt op Baest

Rens van Ginneken

‘Medewerkers zeiden: hier krijgen we energie van!”

Verbluffend snel kreeg de Grote Beerze zijn meanders terug op landgoed Baest. Het landgoed en het waterschap vonden elkaar in een project dat de aantrekkingskracht van het gebied flink vergroot.

Oostelbeers - In de volksmond heette dit deel van het landgoed ‘het Bos van de Heilige Geest’, maar begin dit jaar leek het bos vooral de geest te géven. “Het was ooit een productiebos. De fijnsparren hadden het de laatste jaren zwaar vanwege de verdroging. Toen daar onlangs nog het parasitaire kevertje de letterzetter bijkwam die de stammen ondermijnde, konden we de meeste bomen als verloren beschouwen. Dan kun je gaan huilen, maar je kunt het ook als een prachtkans zien”, zo vertelt de tuinbaas van Baest, Vincent Ketelaars.

Al snel lag er een plan voor herplant van inheemse soorten als hazelaar, vlier, linde en els, die goed gedijen in een beekbegeleidend bos. Deze nazomer werden de aangetaste bomen gerooid en werd een oude meander in de Grote Beerze weer zichtbaar. Toon Kemps, regiobeheerder bij Waterschap de Dommel vertelt: “Honderd jaar geleden is de beek grotendeels rechtgetrokken; ten behoeve van de land- en bosbouw wilde men een snelle afwatering. Nu zijn de inzichten veranderd en willen we het water juist langer vasthouden, voor een hogere leefkwaliteit en een hoger grondwaterpeil.”

Oude kaarten

Enthousiast trokken het landgoed en het waterschap samen op, om op basis van oude kaarten de meanders weer goeddeels terug te brengen. “Het ging verbazend snel, omdat we er nu goed bij konden”, aldus Kemps. “In vijf dagen hadden we een oude meander van zo’n driehonderd meter opgegraven en weer aangesloten op de Grote Beerze. In een relatief klein gebied is de lengte van de beek met maar liefst 250 meter toegenomen. Samen met de andere meanders die we de afgelopen vijf jaar gerestaureerd hebben, is het stroomgebied nu bijna een kilometer langer. Het water krijgt meer variatie in stroomsnelheid, wat voor meer zuurstof zorgt. We verwachten interessante soorten als de kwabaal en de kopvoorn in de beek.” Het landgoed is de laatste jaren veel minder besloten en omarmt ook graag de nieuwe inzichten over natuurbeheer, zo vertelt Ketelaars. “Dit wordt het toonbeeld van onze toekomstvisie. Een productiebos biedt geen perspectief meer, maar wel de stille recreatie, die perfect past hier, in dit oord voor bezinning. We kunnen een interessante pilot zijn.” Kemps weer: “Zo’n kans is het ‘laaghangende fruit’ dat je gauw moet pakken. Met relatief weinig moeite kun je veel bewerkstelligen. Ik hoorde het ook bij onze medewerkers: hier krijgen we energie van!”

Wie ook blij is, is kunstenaar en landgoedbewoner Marc Mulders. Hij had met het Bos van de Heilige Geest al geen verkeerde ‘achtertuin’. “Maar nu komt er echt een verborgen parel tevoorschijn. Echt voor de natuur-fijnproevers. Het oergevoel van dit eeuwenoude landgoed wordt nog verder versterkt”, zo prijst hij.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden