Corry van Tintelen
Corry van Tintelen (Foto: )

Bankje en dansje voor de eeuwlinge

Rens van Ginneken

‘Moeder leerde op de zolder fietsen en rolschaatsen’

Vorige week woensdag vierde Corry van Tintelen haar honderdste verjaardag in het woonzorg complex op het complex van het voormalige klooster van de Montfortanen. De burgemeester verraste haar met een bezoek én een eigen bankje.

Oirschot - Haar appartement in het woonzorgcomplex op Groot Bijstervelt ruikt nog nieuw. Blijkbaar ligt Corry van Tintelen-van Sprang nog goed ‘in de markt’, want haar eettafel is bijna te klein voor alle presentjes, ballonnen, kaarten en bloemen die ze kreeg voor haar honderdste verjaardag. “Met wat onderbrekingen heeft moeder hier altijd in het dorp gewoond. Ze is altijd graag in Oirschot geweest en ook hier in het zorgcomplex heeft ze het erg naar haar zin. Tot 1 augustus heeft ze zelfs nog zelfstandig aan de Baljuw kunnen wonen, mede dankzij de goede hulp van de thuiszorg”, vertelt dochter Ireen.

In honderd jaar kun je veel meemaken en dat geldt zeker voor ook Corry. “Moeder is in 1920 in Tilburg geboren en verhuisde op haar vierde naar Oirschot. Haar vader was opper bij de Marechaussee en haar echtgenoot was ook Marechaussee, maar hij overleed al jong en zo bleef moeder met mij achter. Ze was toen nog zwanger van mijn broer. Als kind woonde ze tegenover het Boterkerkje, waar ze op de zolder leerde fietsen en rolschaatsen. Het was altijd een pittige dame hoor. In haar jonge jongen had ze blijkbaar nogal wat mannelijke aandacht. Ze zei dan: “Ik had er altijd eentje aan de arm en eentje alvast ‘in de week’, lacht Ireen.

Secretaresse bij Philips

Ireen vervolgt: “Op wat latere leeftijd volgde ze nog een secretaresseopleiding en ging ze aan de slag bij Philips, wat indertijd nog heel ongebruikelijk was voor getrouwde vrouwen. Toen ze wat ouder werd vulde ze haar tijd met weven en ze ging nog op schilderles bij Rob Roag”, zo vertelt ze al wijzend naar enkele fraaie schilderijen aan de wand.

Haar gehoor en haar geheugen laten mevrouw Corry de laatste jaren soms wat in de steek. Desondanks is goed merkbaar dat Corry het naar haar zin heeft vandaag en zich de aandacht graag laat welgevallen. Door de coronamaatregelen is er niet heel veel bezoek mogelijk, maar burgemeester Judith Keijzers en jeugdburgemeester Bram Gerritsen komen de 100-jarige toch even met een bezoekje vereren. Bram is zo te zien wel onder de indruk van de dame, maar liefst negen decennia ouder dan hij. “Het is in onze gemeente goed gebruik om op de honderdste verjaardag de persoon in kwestie een eigen bankje met een naamplaatje te schenken”, zo vertelt Keijzers. Mevrouw Van Tintelen is duidelijk in haar nopjes met het bankje dat haar naam draagt en lachend accepteert ze zelfs de ambtsketting die Keijzers haar voor de gein omhangt. Dochter Ireen, met een glimlach: “Moeder zou het destijds hier in Oirschot wel geregeld hebben als ze burgemeester was geweest.” Er mag volgens de regels helaas niet voor Corry gezongen worden. Het zorgpersoneel heeft daar wat op gevonden: een dansje mag natuurlijk wel voor de alweer lachende eeuwlinge.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden