André van de Ven en Frans van Laarhoven presenteren een ambitieus plan om De Enck te kunnen behouden, zónder kosten voor de gemeente.
André van de Ven en Frans van Laarhoven presenteren een ambitieus plan om De Enck te kunnen behouden, zónder kosten voor de gemeente. (Foto: Rens van Ginneken)

Fundament niet onder, maar óp De Enck

Rens van Ginneken

‘Er is al rekening gehouden met een extra verdieping’

Achter de schermen wordt er volop gebrainstormd om De Enck te kunnen behouden. Een wellicht kansrijk plan wordt deze week aan de gemeente en aan de curator van de failliete Enck gepresenteerd. Initiatiefnemers Frans van Laarhoven en André van de Ven zijn er zeker van dat hun plan solide is.

Oirschot - De twee ondernemers, Van Laarhoven in de bouw, Van de Ven als architect, voelen zich allebei zeer betrokken bij De Enck. Van Laarhoven was als bestuurslid van Arti en van cabaretgroep Niettemin al lang nauw betrokken bij ‘thuishonk’ De Enck. De huidige situatie kent hij goed, omdat hij in het nieuwe bestuur van De Enck was aangetreden in 2019. Dat bestuur werd echter ingehaald door het faillissement in juli 2020. “Omdat we De Enck niet voor Oirschot en haar verenigingen verloren wilden laten gaan, hebben we dit plan opgezet”, aldus Van Laarhoven. Dat plan blijkt ingenieus opgebouwd met diverse elementen, waarin de verenigingen zelf een cruciale rol spelen. Van Laarhoven: “We willen het theater behouden voor Oirschot, in een iets minder uitgebreide vorm. We zijn al in gesprek met partijen die daar evenementen en voorstellingen willen verzorgen, maar ook de verenigingen kunnen er gebruik van maken. De foyer krijgt een modernere look en de verhuurunits blijven hetzelfde.” Van de Ven vult aan: “We willen de buurthuisfunctie behouden. Het bestuur komt bij de verenigingen te liggen. Zij verzorgen ook de horeca bij eigen evenementen, op basis van ‘goed huisvaderschap’ en krijgen een percentage van de baromzet voor de verenigingskas. Bij de Beckart in Nijnsel werkt dat op een vergelijkbare manier.”

Eigen middelen

“De begroting op jaarbasis is zo’n 21.000 euro. Dat is haalbaar uit de verenigingen zelf. Er zijn er nu al zo’n zeven ‘aan boord’ en daarmee zou het nu al rendabel zijn, maar we verwachten dat er nog veel meer verenigingen zullen instappen”, aldus Van Laarhoven. Een van de opvallendste elementen is de intentie om de horeca te laten draaien met mensen met een beperking, maar nog opvallender is dat het ondernemersduo uit eigen middelen de zalen op de verdieping van de gemeente wil kopen. Het laatste element, misschien wel het meest bijzondere, is het plan om vier appartementen te bouwen, bovenop de eerste verdieping. “Bij de oorspronkelijke bouw is al rekening gehouden met een extra verdieping”, aldus Van de Ven. “De grondopbrengst van die appartementen, zo’n twee ton, steken we in de stichting. Dat geld is ook hard nodig voor het achterstallig onderhoud en voor de verouderde techniek.” Zo komt het fundament onder de ‘nieuwe’ Enck eigenlijk bóvenop het oude scc.

Van Laarhoven besluit: “Alle fracties waren erg positief over het plan, maar zij, het college en de curator moeten er nog in mee natuurlijk. Ook moet dan de omgevingsvergunning veranderd worden naar ‘wonen’ en moet er een volledige horecavergunning komen. We zijn vol vertrouwen: we willen graag dit jaar nog aan de slag.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden