<p>Wielerbaan de Kemmer bij km paal 18.5 aan de A58 </p>

Wielerbaan de Kemmer bij km paal 18.5 aan de A58

(Foto: )

Wielerbaan de Kemmer blijkt oudste van Nederland

Oirschot heeft er weer een erfgoed parel bij. De wielerbaan in de Kemmer (1914) is de oudste, nog bestaande, baan van Nederland. Dit blijkt uit het onlangs verschenen boek ‘Hier lag een wielerbaan’ van Robert van Willigenburg. Reden genoeg voor de Stichting Behoud Erfgoed Oirschot (SBEO) om dit stukje cultuurhistorie op de erfgoedkaart van de gemeente Oirschot te laten zetten en om het te conserveren voor de generaties na ons.

OIRSCHOT - SBEO dankt ook De Pedaleur en Heemkundekring de Heerlijkheid Oirschot voor hun hulp bij het zoeken naar informatie over de koershistorie op deze baan.

Journalist/schrijver Robert van Willigenburg heeft 10 jaar besteed aan het natrekken van oude kaarten en archieven op zoek naar oude wielerbanen. Deze wielerbanen of ‘velodromes’ waren in eerste instantie zandbanen, waarbij de schuine wanden bekleed werden met sintels of leem. Vanaf 1930 werd de sport steeds professioneler en werden wanden van hout of beton gebruikt. Na de tweede wereldoorlog werden veel banen opgebroken om als grondstof te dienen voor de wederopbouw van woningen, infrastructuur en industrie. Van de circa 200 banen die Nederland ooit telde, vond van Willigenburg er uiteindelijk maar 4 terug. Twee hiervan liggen in Brabant. In Uden is onlangs een ovale baan uit 1915 op kamp Vluchtoord, in ere hersteld als onderdeel van landschapsproject Maashorst. De baan in Oirschot is uniek door zijn ronde vorm (diameter 50 meter). In Nederland is geen andere ronde baan bekend. Alle andere banen waren ovaal van vorm. Ook op oude topografische kaarten en geo-kaarten met grondprofiel accentuering komen we de ronde Oirschotse baan tegen. Oorpronkelijk moet de wand 2-3 meter hoog geweest zijn. Na een eeuw is deze ingeklonken tot 1-1.5 meter. Tijdens de verbreding van de A58 in 2009 is een gedeelte van de baan aan de snelwegkant weer op hoogte gebracht. Anno 2020 is deze baan nog steeds bewaard gebleven. Het ligt in vogelreservaat de Kemmer en is door een karrespoor van 200 meter verbonden met het doodlopende beukenlaantje aan de Bloemendaal.

Oude foto's gevraagd

In de afgelopen decennia hebben zich regelmatig hoogbejaarde Oirschottenaren gemeld waarvan vaders nog op het baantje gefietst zouden hebben. Heeft u in oude familie albums nog wat foto's van familieleden op deze ronde wielerbaan? Stuur even een berichtje naar s.beo@hotmail.com of bel naar 0499-571201. SBEO maakt graag een digitale scan van uw oude zwart-wit foto.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden