<p>Chris van Hoof en Tom l&#39;Istelle completeren het beeld van de Strijkster. Vrijdag werd het geplaatst nabij de kassen van Jonkers in Middelbeers.</p>

Chris van Hoof en Tom l'Istelle completeren het beeld van de Strijkster. Vrijdag werd het geplaatst nabij de kassen van Jonkers in Middelbeers.

(Foto: Rens van Ginneken)

Beerse Strijkster geeft verlichting

Rens van Ginneken

‘Uit alle streken kwamen de zieken naar Anna Maria’

Met de plaatsing van een interactief beeld is het landkunst deelproject van Dal van de Kleine Beerze afgerond. Achter het beeld schuilt een bijzonder verhaal.

Middelbeers - Bij het metaalbewerkingsbedrijf van Bas Timmermans wordt koortsachtig gewerkt om de Beerse Strijkster te completeren. De ruwe vorm in cortenstaal en de sokkel zijn klaar, nu worden nog de handen en het hoofd van De Strijkster gemonteerd. Kunstenaar Tom l’ Istelle uit Rotterdam werkt al maanden aan het beeld, maar ook heemkundekring Den Beerschen Aard, het metaalbedrijf en de steengraveerders John en Marlies van Gool uit Oostelbeers leverden hun bijdragen. L’Istelle is blij met de opdracht, waarvoor hij als gelukkige uit een strenge selectie kwam. “Zo’n co-creatie maakt het extra leuk. En het verhaal van de Beerse Strijkster sprak me direct aan.”

De Beerzen kennen enkele opvallende volksverhalen en legendes. Het verhaal van de Beerse Strijkster is misschien wel het meest bijzonder. Op 13 april 1865 sloeg de bliksem in op het Oude Kerkje in Middelbeers. Eén vrouw werd dodelijk getroffen, Anna Maria van de Wetering-van der Hamsvoort raakte lichtgewond. Door de blikseminslag zou ze genezende krachten hebben gekregen: door te strijken met haar getroffen linkerhand, zou ze jicht, reuma en kramp kunnen doen verdwijnen. Deze gave werd al gauw wijd en zijd bekend en uit alle streken kwamen de zieken naar het Kuikseind waar Anna Maria woonde, hopend op genezing. Elke zondag zat de kerk barstensvol, tot na enkele jaren de aandacht wegebde.

‘Ons vrouw’

Metaalbewerker Chris van Hoof stak de nodige uurtjes in het beeld. “Normaal maken we vooral stalen deuren en hekwerken. Dit vond ik wel een mooie uitdaging, om het zo te snijden en lassen als de kunstenaar het bedoeld heeft. Toen het beeld steeds meer gestalte kreeg, werd er hier op de werkvloer gegeind: ‘Wel voorzichtig met ,,ons vrouw” hè!” Ondertussen legt l’Istelle de laatste hand aan het elektronische deel van het beeld, dat met een knipoog de verlichtende werkzaamheden van de Strijkster verbeeldt.

Wim van der Hamsvoort (86) uit Middelbeers heeft zich rond 1962 beziggehouden met de familiestamboom. “Toen zag ik dat Anna Maria ‘de Strijkster’ een voorzaat van me was. In de familie werd niet gesproken over haar strijkersactiviteiten, maar ik kan me wel voorstellen dat er in die tijd, toen er nog amper ziekenhuizen waren, veel mensen op af kwamen.”

Frans Verouden van Landcoöperatie Dal van de Kleine Beerze is content met deze laatste van vijf unieke stukken nabij de Kleine Beerze. “In twee jaar hebben we dit deelproject kunnen afronden, mede door bijdragen van de gemeente Oirschot en de stichtingen Mug van Heijningen en Melis van Beek. Er is een kunst-wandelroute in de maak en documentairemaakster Anne-Marie Holthausen presenteert binnenkort een film over het hele proces.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden