<p>Foto en tekst: heemkundekring &#39;Den Beerschen Aard&#39;</p>

Foto en tekst: heemkundekring 'Den Beerschen Aard'

(Foto: )
Groeten uit

Groep 3 terug in de tijd

Groeten uit De Beerzen

De kinderen op deze foto lijken uit de tijd van Ot en Sien te komen. Maar schijn bedriegt. Deze foto is gemaakt op 9 oktober 1997 tijdens de kinderboekenweek, die als thema ‘Terug in de tijd’ had. De kinderen van groep 3 van de St. Josephschool in Oostelbeers gingen die bewuste dag op school terug naar de tijd dat hun opa’s en oma’s nog jong waren. Dus veel kanten kraagjes, boerenklompjes en –petjes, rode zakdoeken en overalletjes.

OOSTELBEERS - Meester Frans van de Wal en Juf Joke van Ham lieten de kinderen kennismaken met allerlei gebruiksvoorwerpen van vroeger: onder andere een wasbord, een handkoffiemolen en een zand-, zeep- en sodabakje.

Dat de kinderen geen weet hadden van de schoonmaakmiddelen van weleer bleek wel: de groene zeep werd aangezien voor gel en de soda was volgens de kinderen suiker. Aan de wand hing een oude landkaart van Noord-Brabant, waar de onderlinge afstanden in zoveel ‘uren gaans’ aangegeven werden.

‘Alle boterhammen zitten nog aan elkaar’

De juf, gekleed in de trouwjurk van haar schoonmoeder, liet zien hoe de mensen vroeger een kruisteken maakten over het brood om het te zegenen en er ‘den duvel uit te jagen’. Dat brood was op zich al een bezienswaardigheid, want ‘alle boterhammen zitten nog aan elkaar’.

De kinderen moesten zelf ook aan de bak zoals vroeger en dus werd er geschreven met een kroontjespen, gelezen met een aap-noot-mies leesplankje, leerden ze oude versjes en liedjes en hoepelden ze op de speelplaats.

Onderste rij van links naar rechts:

Rens van de Meydenberg, Kim van Riel, Sophie van Gestel, Jeroen Deenen, Diana Liebregts, Karlijn Nikkels, Dirk Smolders, Jelle van Riel, Niek van Gestel.

Middelste rij van links naar rechts:

Debby Liebregts, Maaike Aarts, Joyce Aarts, Joop Willems, Jens van de Wal, Sebastiaan Struijs, Sjors van Beers, Niek Streekstra, Manon Neggers, Koen Deenen, Lara Hermans, Robin Gosens.

Achterste rij van links naar rechts:

Pim Smolders, Freek van Roy, Bas Ploeg, Koen Reijnen,
Irene Laureijs, Arjan Veldman, Martijn van Heerbeek, Pleun van Gerven,
Malou Deenen, Fleur Deenen,
Juf Joke van Ham.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden