<p>De jeugd heeft de toekomst bij De Oirschotse Sportvissers. Voor hen &eacute;n voor de oudere leden is er volop te beleven langs de waterkant.</p>

De jeugd heeft de toekomst bij De Oirschotse Sportvissers. Voor hen én voor de oudere leden is er volop te beleven langs de waterkant.

(Foto: Rens van Ginneken)

‘Langs het water vergeet je alles’

Rens van Ginneken

‘Er is veel niet mogelijk nu, maar vissen kan altijd!’

Met ruim 1300 leden is Hengelsportvereniging de Oirschotse Sportvissers de grootste sportvereniging van de gemeente. Ondanks, of misschien zelfs dankzij corona floreert de vereniging als nooit tevoren. Richard van de Schoot vertelt over het mooie van ‘zijn’ club.

Oirschot - Dankzij zijn hengelsportzaak ‘Richenel’ krijgt hij aardig wat leden van zijn club over de vloer. “Dat is altijd mooi om te zien: vaak jeugdleden, direct uit school met de fiets met een karretje erachter. Dan kopen ze nog snel wat aas of een lijntje en dan gaat het naar onze visvijver ’t Lisje bijvoorbeeld.” Hengelsportvereniging de Oirschotse Sportvissers heeft nog niet zo lang geleden het 60-jarig jubileum gevierd en dit jaar steeg het ledental naar een spectaculaire 1300. “Het komt ook door de coronacrisis”, vermoedt Richard. “Er is nu veel niet mogelijk, maar vissen kan altijd natuurlijk. We mochten pas laat in het seizoen open en wedstrijden mochten niet, maar recreatief vissen wel. We hebben een prachtige visvijver met ’t Lisje dat is opgenomen in de landelijke lijst en De Overloop. We staan wijd en zijd bekend om een goede en hele complete visstand: er kan volop worden gevist op voorn, baars, grondel, brasem en karper. Maar er kan ook zeer goed op roofvis worden gevist, dat seizoen breekt nu aan. Tja: vis trekt nu eenmaal vissers aan, zo is het altijd geweest”, aldus Richard.

Jeugd en toekomst

De vereniging telt vele fanatieke vrijwilligers. “Die doen het onderhoud en snoeiwerk rond de plas, houden toezicht, regelen de wedstrijden, controleren indien nodig op vergunningen en leiden de jeugd op. In dat laatste steken we veel energie, want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst”, weet Richard. “We bieden een hele goede jeugdcursus aan, waarin ze een stevige basis meekrijgen, zodat ze weten hoe ze een lijntje maken en voer en zodat ze kunnen uitloden. Ook na de cursus worden ze goed begeleid. Bij wedstrijden vangen ze eigenlijk altijd wel wat en soms ook veel. Een jongetje van zeven had vorig jaar een vangst van 86 stuks! Dan zie je ze echt groeien. Het vissen doet iets met kinderen. Ook kinderen met ADHD bijvoorbeeld heb ik hier echt rust zien vinden.” De sportvisserij maakt ook ontwikkelingen door, zo vertelt Richard. “Op dit moment is het karpervissen onder de jeugd echt hot en het moderne vissen met een ‘metal feeder’ is in opkomst.” Een kleine zorg heeft hij wel. “In het kanaal merk je dat de brasemstand is gekelderd. Dat is een echte bodemwoeler. Als die wegvalt wordt het water eigenlijk te helder en heeft de aalscholver het bijvoorbeeld wel erg gemakkelijk om zijn prooien te pakken.”

Over wat nu het mooie aan het vissen is, hoeft hij niet lang te denken. “Aan de waterkant kom je echt tot rust en vergeet je alles. Je bent gefocust op je dobber, je hoort de vogeltjes en je bent echt in de natuur. Wat wil je nog meer?”

www.deoirschotsesportvissers.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden