Foto:
Column Rens

Royale geneugten

Vuurtje?

Niet gehinderd door enige empathie. Het inschattingsvermogen van een gedrogeerd nijlpaard. Zomaar enkele kwalificaties die boven komen bij het zien van het Koninklijke Vliegtuig. Linea recta omkeren in Griekenland als het Nederlandse ongenoegen ook daar doorsijpelt. Het chagrijnige gezicht van WA in het VIP-busje, als een kleuter wiens brandweerwagentje is afgepakt, nadat hij er balsturig mee tegen oma’s zere been bleef botsen.

Ik zag op woensdagavond de tranen in de ogen van mijn kroegbaas, maar het moest nu eenmaal, in het belang van Ons Allen. De koning had het zelf gezegd: dat we ons schrap moesten zetten en dat het offers zou vergen. Amper een paar weken na die Derde Dinsdag werd bekend dat de majesteit er zelf vijf procent bij zou krijgen in 2021, want die 5,9 miljoen van dit jaar was wat krapjes.

Er wordt nu onthutst gereageerd op het dedain van WA, maar eerlijk gezegd verbaasde het mij niet. De jongen is opgegroeid in een milieu waarin het voor zijn grote voorbeeld Bernhard sr. normaal was om miljoenen van vliegtuigbouwer Lockheed te toucheren, in ruil voor een goed woordje bij de Nederlandse Staat. Zijn neefje Bernhard jr. werd de huisjesmelker van Amsterdam en zijn tante Christina verpatste nationaal erfgoed aan de hoogste bieder, verworven met gemakkelijk verdiende centjes als zingende prinses.

In 2013 liet WA nog voor RTL-Nieuws optekenen: “Maar goed, wij zijn mensen, en mensen maken fouten. Ik zal ook in de toekomst fouten blijven maken. Je moet ervan leren en ervoor zorgen dat het niet weer gebeurt.” Dat was na het debacle met zijn vakantiehuis aan de kust van Mozambique. Zijn omgeving waarschuwde hem toen ook dat het niet slim was en dat de voordelen voor de lokale bevolking verwaarloosbaar waren. WA was toen ook pas ontvankelijk voor advies toen zijn positie onhoudbaar dreigde te worden. Arme Rutte, eindverantwoordelijk voor een opportunistische vorst, die ‘ook in de toekomst fouten zal blijven maken’. Dat beetje zelfkennis had WA in 2013 nog wel. Nu rest het beeld van Captain Willem, aan de stuurknuppel van de PH-GOV, luidkeels Peter Koelwijn zingend op 30.000 voet: ‘Als ik God was…’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden