<p><strong>Janne van Kollenburg,&nbsp;</strong><strong>Doy</strong><strong>&nbsp;Kemps, Toon van Kollenburg en Eva Zwart en Inge&nbsp;</strong><strong>Guffens</strong><strong>&nbsp;van Filmzorg na de&nbsp;</strong><strong>voor-premi&egrave;re</strong><strong>&nbsp;van &lsquo;Zorg voor&nbsp;</strong><strong>Doy</strong><strong>&rsquo;.</strong></p>

Janne van Kollenburg, Doy Kemps, Toon van Kollenburg en Eva Zwart en Inge Guffens van Filmzorg na de voor-première van ‘Zorg voor Doy’.

(Foto: )

Oirschotse sterren stelen de show

Het geprezen Beholders Doucementairefestival in Veghel kende dit weekend een mooie Oirschotse inbreng.

Producent FilmZorg bracht daar zaterdag twee keer haar nieuwe documentaire ‘Zorg voor Doy’ voor het voetlicht, voor beperkt publiek. Het ging hier om een voor-première, de echte première kan hopelijk komend voorjaar plaatsvinden. De hoofdrolspelers in deze film zijn de 81-jarige Doy Kemps en zijn achterneef Toon van Kollenburg en diens vrouw Janne. In ‘Zorg voor Doy’ ziet de kijker hoe een tamelijk uniek mantelzorgproject wordt uitgerold aan De Notel 22 in Oirschot. Doy woont daar in zijn eentje, totdat Janne en Toon hem een interessant aanbod doen. Het jonge stel wil de monumentale boerderij uit 1930 kopen en op het erf een behaaglijke mantelzorgwoning voor Doy creëren, waarin hij de rest van zijn leven mag blijven wonen. De boerderij wordt dan met respect voor het monument verbouwd tot woning voor Toon en Janne. Doy ziet er wel wat in en dan volgen de documentairemakers een lang en intensief traject van vergunningaanvragen, bouwtekeningen, verbouwingen en verhuizing. Al die gebeurtenissen zijn prachtig en respectvol in beeld gevangen door de makers. Eigenlijk is daar nog een vierde hoofdrol voor het agrarische buitengebied, waarin het werk op het land voor een prachtig decor zorgt. Ook voor Eva Zwart en Inge Guffens van FilmZorg was het een lang en intensief traject, met name omdat de noodzakelijke crowdfunding bij het uitbreken van de coronaepidemie een stevige opgave werd. De film is met name bedoeld om een dialoog te starten tussen ouderen, mantelzorgers, beleidsmakers en erfgoedbeschermers. Inge Guffens prees met name de gemeente Oirschot, omdat deze zo voortvarend meewerkte aan dit mooie zorgproject voor Doy.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden