Project voor meer groen en minder grijs

Het plantseizoen is bijna aangebroken. Voor hoveniers en tuinliefhebbers is dit een drukke tijd. Het sap houdt op met stromen en de struiken en bomen gaan in rust. Dit is de tijd van het jaar waarin beplanting een andere plek kan krijgen in de tuin, of nieuw aangeplant kan worden. Voor veel mensen dus het uitgelezen moment om een haag te zetten of een boom te planten. Helaas is het tegenwoordig steeds vaker zo dat er eerder minder dan méér beplanting de tuin in gaat.

OIRSCHOT - Diverse projecten in Noord-Brabant zijn gestart om juist het tegenovergestelde te bereiken: méér groen en minder grijs. Alleen daarmee gaan we de klimaatproblematiek effectief te lijf in onze eigen voor- en achtertuin. Meer beplanting zorgt namelijk voor een betere waterretentie in de grond, waardoor extreme droogte van de bomen wordt tegengegaan. Daarnaast zorgt beplanting voor extra schaduw en koelte in onze hete zomers, in tegenstelling tot een zinderend heet tegelterras. Natuur in de Wijk is zo’n groen project. Via Natuur in de Wijk kunt u zich inschrijven voor het ontvangen van diverse typen gratis beplantingspakketten, bestaande uit soorten die waardevol zijn voor de biodiversiteit. Deze soorten zijn speciaal gekozen voor hun besjes, bloemen en andere belangrijke eigenschappen voor vogels, insecten en andere diersoorten. De keuze bestaat uit vier pakketten, waaronder beukenhaag, ligusterhaag, gemengde vogelhaag (met besjes) en biodiversiteitshaag (met besjes, doorns, bloemen en veilige nestgelegenheid).

Enkele Brabantse gemeenten doen mee aan dit project, waaronder Oirschot. Woont u in de dorpskern van Oirschot binnen de bebouwde kom? Dan kunt u meedoen aan het project. U kunt tot 25 strekkende meter beplanting bestellen, die kosteloos aan u wordt verstrekt. Aanmelden kan via www.natuurindewijk.nl. Als u zich vóór 1 november aanmeldt, dan wordt dit jaar nog geregeld at u de beplanting ontvangt. Naar alle waarschijnlijkheid worden de plantjes medio november huis-aan-huis geleverd. Als u later besteld, wordt de beplanting in 2021 geleverd.

Vanuit het project worden tevens nestkasten uitgedeeld voor diverse vogels. Vindt u het leuk om meer nestgelegenheid te bieden aan huismussen en gierzwaluwen? Kijk dan bij ons op de website en geef uzelf op voor een nestkast.

Nestkasten

Inschrijven voor diverse gratis beplantings-pakketten

Van de redactie

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden