Foto:
Column Rens

Rijles

Toen mijn destijds zeventienjarige dochter wilde beginnen met rijles, dacht ik onwillekeurig terug aan mijn eerste keer, in vaders tweeliter Ford Taunus automaat. Ik was dertien in 1976 en kon net bij de pedalen. Plaats delict: het strand bij Saintes-Maries-de-la-Mer, waar de Mistral onze gebruinde huid zandstraalde. Dat strand was zo hard en vlak als een landingsbaan, dertig kilometer lang en twee kilometer breed. Een perfecte plek voor een eerste rijles. Ik trapte het gaspedaal tot de bodem in en we vlogen met 150 over het zand. Ik was een god van één meter veertig. Mijn vader draaide ontspannen een sjekkie. ‘Zie je wel, zo moeilijk is het niet.’

Minder ontspannen werd het toen ik in militaire dienst op een viertonner ging lessen. Al snel had ik twee kapotte buitenspiegels in de smalle straatjes van Tilburg. Wat de situatie er niet gezelliger op maakte, was dat mijn instructeur, een korporaal met een kop als een valse bulldog, elke keer als ik iets fout deed een brute scheldkanonnade over mij heen stortte. ‘Had je dat stopbord niet gezien, blinde klootviool! Overrijpe mango, impotente zandhaas, spastische kurketrekker, achterlijke Brabantse Papoea, sufgerukte Wally, debiele panfluiter! Mijn zelfvertrouwen slonk tot nul en mijn rijden werd alleen maar slechter.

Wat mijn vader kon, kon ik ook natuurlijk. Dus reed ik over een verlaten weggetje in ons buitengebied, met mijn 17-jarige zenuwachtig aan het stuur. In mijn hand geen sjekkie, maar de handrem. Het weggetje bleek toch niet zo verlaten als verwacht en mijn dochter had de vreemde neiging om het midden van de smalle weg op te zoeken. ‘Naar rechts, méér naar rechts, nóg meer…!’, riep ik zwetend. ‘Hier even stoppen, dan kunnen we het wegrijden nog eens oefenen’, zei ik. Dus: ze ging vól in de ankers. ‘Zachtjes remmen, en niet midden op de weg...’ Ineens zag ik dat er een auto tien centimeter achter ons stilstond, de lippen van de vrouw daarin vormden iets lelijks. Ik hoorde weer de korporaal. ‘Beschimmelde bamihap, afgelikte roodbekvaraan!!’ Verbreding van de A58? Leg liever een lang, breed strand aan in Oirschot, voor al die zwetende, goedbedoelende vaders.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden