<p>Heemkundekring &ldquo;De Heerlijkheid Oirschot&rdquo;</p>

Heemkundekring “De Heerlijkheid Oirschot”

(Foto: )

Groeten uit... Oirschot: Vastgelegd op dia's

Tot de komst van de videoband waren dia’s het belangrijkste visuele hulpmiddel in het onderwijs. Die dia’s zaten op rolletjes of waren losgesneden en ingeraamd.

Oirschot - Het is jammer dat de gemaakte foto’s met name in de jaren ’60 en ’70 op slechte dia-film werden gekopieerd: bijna al deze opnamen zijn in de loop der jaren oranje, rood of paars verkleurd. Dat betekent dat er veel van deze dia’s noodgedwongen zijn weggegooid.

Maar deze is bewaard gebleven. De tekst spreekt het imago uit dat Oirschot toen had: een rustig klein dorpje waar de tijd lijkt stil te staan. De oude boerkes zitten met hun klompen al op stenen: tot eind jaren ’50 was de markt onverhard. Samen met de auto’s en de kleding van de spelende kinderen kunnen we deze foto dateren van begin tot half jaren 1960.

Wat deze foto nog meer laat zien is wat een weldadige rust een autoloze markt uitstraalt en hoeveel meer activiteiten er kunnen plaats vinden als het autoblik elders geparkeerd zou kunnen worden. Misschien dat we wat onze markt betreft vanuit de centrumvisie-in-wording terug kunnen gaan in de tijd…

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden