Tonnie van der Horst, kleindochter Ly-Ann en Ine van de Wouw genieten regelmatig van het natuurschoon in de Aardbossen.
Tonnie van der Horst, kleindochter Ly-Ann en Ine van de Wouw genieten regelmatig van het natuurschoon in de Aardbossen. (Foto: Rens van Ginneken)

Klein maar fijn stukje Beerse natuur

Rens van Ginneken

Zelfs in eigen dorp weet niet iedereen van het bestaan van de Aardbossen tussen Middelbeers en Westelbeers. ‘Bossen’ is misschien een groot woord voor dit stukje natuur van bescheiden omvang, maar er valt volop te genieten en de gebiedsinrichters zijn er vijftien jaar na hun werk nog trots op.

Middelbeers - De Aardbossen hebben er lang minder florissant bijgelegen, zo weten Jan den Otter en Jan Neggers van Werkgroep Natuur en Landschap de Beerzen (WNL). “Ik ben hier vlakbij opgegroeid. Als ik weg was, wist mijn moeder wel waar ze Jantje kon vinden”, grinnikt Neggers. “De naam Aardbossen komt van het ouderwetse ‘Aard’, dat staat voor woeste, onontgonnen grond nabij een dorp. De meanders zijn ontstaan doordat de stroom stuitte op stevige zandruggen in het landschap, een overblijfsel van de IJstijd”, verklaart Den Otter. In de jaren vijftig en zestig werden flinke stukken van de Grote Beerze rechtgetrokken en gekanaliseerd. “Sommige ongebruikte meanders werden toen door de boeren zelfs als vuilstort gebruikt”, zo weet Neggers nog.

Jaren voorbereiding

Er zijn jaren van voorbereiding en studies aan vooraf gegaan, maar in 2004 kon eindelijk de schop in de grond bij de Aardbossen. Ook Waterschap de Dommel was betrokken en legde eer in haar werk, in nauwe samenwerking met WNL. “Er werd ingezet op beekherstel mét weer meanders, waterkwaliteit en het tegengaan van verdroging. Het waterschap plaatste vistrappen en bruggetjes, de gemeente schonk een bankje en wij van WNL verzorgden het nieuwe wandelpad en de groenaanplant voor een zogenaamd ‘beekbegeleidend bos’. Daar zijn vele zaterdagmorgens én de nodige discussies in gaan zitten voor onze leden”, vertelt Den Otter.

Natuurpareltje

De wandelaars weten het natuurpareltje in ieder geval te vinden. Ook veel Beerzenaren doen er een ommetje. Ine van de Wouw en Tonnie van der Horst met haar kleindochter Ly-Ann (3) uit Tilburg hebben een seizoensplaats op de dichtbij gelegen camping Rakelbos. “We komen hier minimaal een paar keer per jaar wandelen. Dit is zo’n prachtige, rustige plek waar water en bos bij elkaar komen”, zo vindt ze. Ly-An zwijgt verlegen, maar knikt wel enthousiast op de vraag of zij het ook mooi vindt. Een mooier compliment hadden de dames de glunderende mannen van WNL niet kunnen geven. Die trots wordt nog meer gevoed door de provinciale stukken waarin de aardkundige ontwikkeling en de mooie wandelroute in de Aardbossen als ‘waardevol’ wordt beschreven. “Dit voorbeeld zou elders in het gebied gevolgd kunnen worden”, zo leest Den Otter de ronkende slotzin van het provinciaal epistel voor.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden