Jan van Vroenhoven en Jan Aarts, met oud-buurman Frans Liebregts van Jo Gijsen bij de ‘Unie van Haaren’, die nu fier in Middelbeers staat.
Jan van Vroenhoven en Jan Aarts, met oud-buurman Frans Liebregts van Jo Gijsen bij de ‘Unie van Haaren’, die nu fier in Middelbeers staat. (Foto: Rens van Ginneken)

‘Unie van Haaren’, een hele klus

‘Ze moesten vast wennen aan die kunstenaar met zijn lange haar’

Door Rens van Ginneken

Met het plaatsen van de ‘Unie van Haaren’ van Jo Gijsen (1943-2017) nadert de Jo Gijsen-fiets en wandelroute in de Beerzen haar voltooiing. Gijsens weduwe Marian voelt zich ‘hartstikke trots’.

Middelbeers/Eindhoven - “Jo betrok me altijd wel bij zijn werk”, vertelt Marian Gijsen. “Hij keek eerst altijd lang naar de steen en begon dan te kappen en te polijsten. Het karakter van de steen bleef altijd zichtbaar.” Ze herinnert zich nog goed hoe het werk ‘Unie van Haaren’ tot stand kwam, rond 1996. “De gemeente Haaren koos uit een aantal ontwerpen ‘Unie van Haaren’ van Jo. De vier forse monolieten verbeeldden de vier kernen van de destijds nieuwe gemeente Haaren. Bij de onthulling ging Jo met de Commissaris van de Koningin in een hoogwerker. Ik hoefde niet zo nodig in dat wiebelende bakje”, vertelt ze met een lach.

Naar de puinbreker?

‘De Unie’ stond tot vorig jaar prominent op het Haarense dorpsplein. Omdat die gemeente in 2021 opgesplitst wordt, wist Haaren wist niet waarheen met de beeldengroep. Er werd zelfs al over een eindbestemming in de puinbreker gesproken. De heemkundemannen Jan van Vroenhoven en Jan Aarts van Den Beerschen Aard kwamen direct in actie. Ze legden in Haaren uit dat Jo Gijsen van 1967 tot 1982 in de Beerzen gewerkt heeft en daar nog een bijzondere status heeft. Zo’n veertig van zijn werken zijn door de heemkunde zelfs herplaatst in de openbare ruimte; ‘De Unie’ zou daar perfect bij passen. Haaren zegde volledige medewerking toe. De heemkunde regelde het verwijderen van de stenen, het vervoer en de herplaatsing in Middelbeers, Haaren droeg royaal bij in de kosten.

Geen flauwekul

Het was nog een hele toer, de zwaarste steen weegt ruim zestien ton, daarom werd de hulp ingeroepen van oud-grondverzetman en transporteur Frans Liebregts. Hij had een speciale band met Gijsen. “In zijn Beerse jaren waren we buren en hij werkte in onze oude kippenkooi. Marian was onze kraamhulp en Jo paste vaak op onze kinderen en schilderde hen ook. Ook toen Jo en Marian naar Eindhoven vertrokken hielden we contact. Het was een goeie kerel, zonder flauwekul. In die tijd vervoerde en plaatste ik ook al weleens werken van hem. Jo beloofde zijn opdrachtgevers dan altijd: “Er komt een erkend steenzetter ter plaatse”, lacht Liebregts.

Bij het transport van Haaren naar Middelbeers kwamen er twee vijftigtonskranen aan te pas en een dieplader. Het leek nog even mis te gaan bij het laden, zo vertelt Liebregts. “De grootste van de stenen scheurde over de lengte, vanwege de boorgaten die er bovenin zaten. We hebben het gelukkig weer mooi kunnen repareren.”

Welkom in Beers

Inmiddels staan de stenen in de door Beerzenaren zo genoemde Grembocht aan de Kuijkseindseweg. De bouwploeg van de heemkunde heeft er voor gezorgd dat ‘de Unie’ mooi in het zicht staat, met een paar bankjes ernaast voor bewonderaars. Marian besluit: “We voelden ons welkom in Middelbeers, hoewel de mensen in het begin vast moesten wennen aan die kunstenaar met zijn lange haar. Ik kom er nog geregeld en ik kreeg van veel Beerse mensen al foto’s van hoe ‘de Unie’ er bij stond. Jo zou dit zó leuk gevonden hebben. En ik ben hartstikke trots!” zo besluit ze.

‘Unie van Haaren’ werd onthuld op vrijdag 18 september. Ook wordt een fiets- en wandelroute met tekst en uitleg gepresenteerd die langs alle veertig Gijsen-werken in de Beerzen voert. Die route is op diverse punten verkrijgbaar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden