<p>Ook de door Marc Mulders ingeseinde boa trof verontreinigingen als plastic en glas aan in de gratis door Van den Bosch geleverde grond.</p>

Ook de door Marc Mulders ingeseinde boa trof verontreinigingen als plastic en glas aan in de gratis door Van den Bosch geleverde grond.

(

Foto: Rens van Ginneken

)

Plastic en glas in natuurgebied

‘Er mag nooit meer ongezeefde grond worden uitgereden’

Door Rens van Ginneken

Landgoed Baest bestelde grond om wat kuilen en oneffenheden te egaliseren. Nu zit dit beschermd natuurgebied ineens opgescheept met ruim 800 kuub verontreinigde grond.

Oostelbeers - Het bericht van de landelijk bekende kunstenaar Marc Mulders, op zijn Facebook gepost op 31 juli, liegt er niet om. “Vorige week zijn op Landgoed Baest - beschermd natuurgebied - circa vijftien vrachtwagens zand gestort om ‘wat gaten te vullen’; vervuilde grond, vol met resten plastic, PVC, keramiek, glas en schuimrubber.

De grond blijkt gratis te zijn geleverd, niet gezeefd en zonder afgifte van papieren.” De foto’s tonen plastic en glas in de door Van den Bosch Wegenbouw uit Oirschot geleverde grond. Voor de op het landgoed wonende Mulders is de vervuiling des te schrijnender omdat hij wekelijks in dit natuurgebied zwerfvuil opruimt. “En nu rijden ze het hier doodleuk naar binnen”, aldus de kunstenaar.

Hij meldde de verontreiniging bij de boa, die de mogelijk verboden handelswijze vervolgens doorzette naar Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (Odzob). Een toezichthouder daarvan controleerde op 3 augustus de geleverde en ook al deels uitgereden partij grond en kwam met een pittig verslag. “Op meerdere bospaden op Landgoed Baest is grond uitgereden die veel bijmengingen met plastic, glas en puin bevat. Van de totale acht- à negenhonderd kubieke meter uitgereden en nog opgeslagen grond is een partijkeuringsrapport ontvangen, dat volgens de leverancier bij deze grond hoort, maar daarin staat niets over bijmengingen. Ook een vrachtbrief is nu nog steeds niet binnen.”, staat daarin.

Niet gezeefd

Ondertussen zit Stichting Landgoed Baest met de situatie omhoog. Voorzitter Roderick van de Mortel reageert: “Het onafhankelijke Bodex Milieu BV heeft de grond gekwalificeerd als ‘overal toepasbaar’. Omdat er maximaal 2% verontreiniging met bouwmateriaal mogelijk was, heeft het landgoed gevraagd de grond voor alle zekerheid te zeven. Door de zeer droge periode toen was dat niet mogelijk vanwege stofvorming, aldus de leverancier”, zo verklaart Van de Mortel.

Daarom stond het landgoed volgens Van de Mortel toch toe om ongezeefd te leveren. “Het is juist dat de uitgereden grond stukjes plastic, steen, keramiek en pvc bevat. De aangetroffen vervuiling is zoveel mogelijk met de hand verwijderd”, zo verklaart hij. Hij benadrukt dat het hier niet om een chemische verontreiniging gaat. Hij wil de grond die nu nog in depot ligt eerst verder laten onderzoeken. “Daarna besluiten we of de reeds uitgereden grond alsnog moet worden afgegraven.” Hij besluit: “Er moet nog worden onderzocht wie er verantwoordelijk is. Wel is nu vastgelegd, dat er nooit meer ongezeefde grond mag worden uitgereden en dat het landgoed nooit weer gebiedsvreemde grond zal accepteren.”

Odzob heeft het landgoed gesommeerd om snel een plan van aanpak en de vrachtbrieven te overleggen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden