<p>Angeliek houdt van kunst &cultuur, fietsen, en een terrasje pakken. Wat dat betreft zal zij zich snel thuis voelen in Brabant. Foto: Hans Jansen Fotografie</p>

Angeliek houdt van kunst &cultuur, fietsen, en een terrasje pakken. Wat dat betreft zal zij zich snel thuis voelen in Brabant. Foto: Hans Jansen Fotografie

(Foto: HANS JANSEN FOTOGRAFIE te BEST)

Predikante Angeliek Knol enthousiast van start

‘Ik zou graag een gesprekspartner willen zijn’ 

Door Willemien Jansen – van de Scheur

De grote ronde kerk in Best is met 150 bezoekers ‘coronaproof gevuld’, als zondagmiddag 6 september Angeliek Knol in een feestelijke bijeenkomst haar intrede maakt als predikante van de Protestantse Gemeente van Best, Oirschot en de Beerzen. Dominee Martin Kroon bevestigt Angeliek Knol in het ambt van predikant, waarna zes bevriende predikanten haar zegenen. Met deze jonge, enthousiaste vrouw heeft de protestantse kerkgemeenschap weer een nieuwe voorganger.

Oirschot - Angeliek heeft veel zin in de taak die haar wacht. Een dubbele uitdaging, want nu corona ons beperkt in het intermenselijke contact, wordt het aangaan van een functie waarin juist de wederzijdse ontmoeting de hoofdrol speelt, net iets meer ingewikkeld. “Afstand moeten houden maakt gesprekken minder persoonlijk, terwijl je juist om mensen te leren kennen intieme gesprekken wilt voeren”, stelt de positief ingestelde pastor.

Predikant worden in een gemeente, was nooit Angeliek’s eerste ambitie. “Na mijn HBO studie Culturele en Maatschappelijke Vorming in Zwolle ben ik op 21 jarige leeftijd naar Amsterdam verhuisd. Ik ging voltijds algemene theologie studeren aan de Vrije Universiteit en werd daarna kerkelijk Jeugdwerker. In die functie kreeg ik met gemeentepredikanten te maken, zag wat zij deden en dat vond ik wel heel gaaf. Ik verlangde ernaar dieper de kennis in te duiken en besloot mij in te schrijven voor de deeltijdmaster van gemeentepredikant.”

“Na het behalen van mijn master, heb ik gedurende vier maanden een andere predikant vervangen; net toen ik daar mee klaar was, kwam de vacature voor een predikant in Best voorbij. Ik was eigenlijk helemaal niet van plan zo ver buiten Amsterdam predikant te worden, maar de advertentie en de website van de kerk spraken me zo aan! Ik dacht bij mezelf: doe eens gek, ik schrijf gewoon!” En zo is het begonnen, van het een kwam het ander en de klik met de sollicitatiecommissie bleek wederzijds. “Het was een lang proces en ondertussen zag ik steeds meer voordelen van verhuizen naar Brabant”, lacht Angeliek. Angeliek wil niet alleen de predikant zijn van een klein clubje Protestantse mensen. “Idealiter zou ik kerk voor het hele dorp willen zijn, zodat onze kerkelijke gemeente een open plek kan zijn, waar iedereen vrijblijvend binnen kan komen en zich welkom voelt. Waar we samen zin kunnen geven aan het leven. Andersom hoop ik voor de burgerlijke gemeente een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het maatschappelijke gesprek. Ik zou graag een gesprekspartner willen zijn wanneer het gaat over goed samenleven met elkaar en hoop dat de burgerlijke gemeente daarin onze kerk weet te vinden. Ook zou ik activiteiten willen organiseren voor een breder publiek dan alleen de eigen kerkmensen, zoals spirituele of filosofische bijeenkomsten of het organiseren van kunstgerelateerde activiteiten.” Het zijn mooie plannen, die getuigen van enthousiasme en een open, brede blik.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden