Foto:

Tien marathons in tien dagen

‘Tien dagen is niks vergeleken met wat Dirkje meemaakt’

Door Rudi Muller

Op 1 oktober zal Barry Smetsers (46) beginnen aan zijn uitdaging om tien marathons te lopen binnen tien dagen. Zijn vertrekpunt is de Arc de Triomphe in Parijs, waarna hij op 11 oktober hoopt te finishen op de kermis in Spoordonk. Hij heeft er dan 421 kilometer en 950 meter op zitten.

Oirschot - “Het begon eigenlijk als een geintje”, steekt Smetsers van wal. “Nadat ik een wedstrijd had gelopen, dacht ik dat het wel tof zou zijn om eens echt een grote uitdaging à la Maarten van der Weijden, die de 196 kilometer van de Elfstedentocht binnen 75 uur zwom, aan te gaan.” Hij vervolgt: “Vrienden zeiden tegen me dat ik hartstikke gek ben en dat ik het nooit ga halen en dat laatste moet je tegen mij nou net niet zeggen.” Samen met een personal coach maakte hij een trainingsprogramma en inmiddels is hij ruim een jaar bezig met trainen. Smetsers liep drie keer eerder een marathon, twee keer in Eindhoven en de laatste keer in Amsterdam.

Net als van der Weijden, maakt Smetsers al deze kilometers voor een goed doel. Dirkje, het dochtertje van een bevriend stel, is ongeneeslijk ziek. Zij heeft een zeldzame stofwisselingsziekte en zal naar verwachting niet ouder dan tien jaar worden. Met het geld wat hij ophaalt, hoopt Barry de resterende jaren van de zieke Dirkje wat draaglijker te maken door bijvoorbeeld uitjes of activiteiten op haar school te financieren. Smetsers: “Als ik zie wat zij allemaal moet doorstaan en hoeveel pijn zij moeten lijden, dan stelt tien dagen afzien eigenlijk niks voor.”

Ook Running Team Oirschot, de organisatie die zich inzet voor mensen met kanker, deelt mee in de donaties. Vader Ben Smetsers, die hem tijdens zijn tocht zal bijstaan als navigator, lijdt zelf aan kanker. “Tijdens de ziekte van mijn vader heb ik gezien wat voor impact dit heeft, en hoe goed en belangrijk het werk van RTO is. Het is nu aan mij om wat voor hen terug te doen.”

Bang dat hij het niet zal halen, is hij niet: “Ik heb zoveel getraind, na 35 kilometer ben ik bijvoorbeeld niet eens moe. Een blessure kan natuurlijk altijd, maar als ik fit blijf ga ik er van uit dat ik gewoon tien dagen later de kermis op kom rennen.” Van hem mag het dan ook allemaal beginnen: “Ik ben wel een beetje klaar met zoveel trainen, dus laat het echte werk maar komen”, besluit hij strijdvaardig.

Via de Facebookpagina ‘Barry’s sponsorloop voor Dirkje en RTO’ alsook via de site www.runningteamoirschot.nl kan men volgen hoe het traject verloopt en kan men Barry digitaal aanmoedigen. Doneren kan op rekeningnummer NL40 RABO 0357 8785 07. Andere sportievelingen zijn welkom om een stukje mee te lopen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden