Richard van Meurs en Paul Verweij doen mee aan de Barrel Challenge. Jan Koonings van het Bijna Thuis Huis (l.) kreeg al ruim 5000 euro sponsorgeld toegezegd.
Richard van Meurs en Paul Verweij doen mee aan de Barrel Challenge. Jan Koonings van het Bijna Thuis Huis (l.) kreeg al ruim 5000 euro sponsorgeld toegezegd. (Foto: Rens van Ginneken)

Met een ‘oude barrel’ naar Tsjechië

Rens van Ginneken

‘Nog niet weten wat de dag brengt, dat is toch geweldig!’

Voor Richard van Meurs en Paul Verweij stond het buiten kijf dat de opbrengsten van hun avontuur in de Barrel Challenge integraal naar het Bijna Thuis Huis gaan. Op 12 september vertrokken ze met hun 20 jaar oude Volvo.

Oirschot - Trots klopt Richard van Meurs (58) op het dak van de van onder tot boven bestickerde Volvo. “Twintig jaar oud en zes ton op de teller, maar hij doet het nog prima. En dat voor 800 euro!” Zijn metgezel in de Barrel Challenge is Paul Verweij. Hij legt uit: “De auto’s in de Barrel Challenge moeten van vóór 2001 zijn en mogen tussen de 500 en 1500 euro kosten.”

Route aangepast

De ondernemers kennen elkaar nu zo’n achttien jaar. “Via onze voetballende zonen, in de kantine”, aldus Van Meurs. De Barrel Challenge stond eigenlijk al gepland voor juni en zou met name door Scandinavië en de Baltische staten voeren. Door de coronacrisis werd de tocht uitgesteld en werd ook de route fors aangepast. “We rijden nu door Duitsland, Polen en Tjechië”, zo legt Verweij uit. “In totaal zo’n vierduizend kilometers en er rijden opvallend veel Volvo’s mee. Het is trouwens geen snelheidsrit, maar een toertocht met opdrachten. We weten ook pas op de dag zelf wat het eindpunt is. Alles gaat over B-wegen en je rijdt dan een uur of tien per dag. Je bent ook verplicht om andere deelnemers met problemen te helpen. We zijn allebei wel avontuurlijk aangelegd.

De charme van nog niet weten wat de dag gaat brengen:

dat is toch geweldig?”

Vijf mille

Al snel kwamen ze op het idee om een goed doel te koppelen aan hun rit. “Zo kwam het Bijna Thuis Huis al snel in beeld. Dat is heel bekend in Oirschot en dit mooie doel kan alle steun gebruiken”, aldus Verweij. Van Meurs vult aan: “We lazen dat via de Rabobank 3200 euro voor het huis gedoneerd was en ik dacht: daar kunnen wij overheen. Dankzij een heleboel gulle sponsors zitten we nu al over de 5000.”

Jan Koonings, voorzitter van het Bijna Thuis Huis is in zijn nopjes met de gulle coureurs. “We waren direct enthousiast over dit hartverwarmende initiatief. We gaan op onze site en Facebookpagina natuurlijk uitgebreid aandacht besteden aan de ervaringen van Paul en Richard onderweg. Na afloop plannen we nog een feestelijk moment voor het uitreiken van de cheque.”

Delegeren

Als de conversatie van de goedlachse ondernemers maatgevend is voor de sfeer tijdens de vele uren die ze straks samen in de barrel-Volvo zullen doorbrengen, dan zit het wel snor. “We rijden om beurten”, vertelt Verweij. “Richard waarschijnlijk meer dan ik, hij houdt van rijden en ik van delegeren.” “Er zal ongetwijfeld héél wat gekletst worden onderweg”, vermoedt Van Meurs. “Als het me teveel wordt, trek ik gewoon mijn hoorapparaat uit”, geint Verweij weer. “Natuurlijk gaat dan de collectebus ook mee. Alle beetjes helpen!”, zo besluit Van Meurs.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden