Een zevental onderscheidingen bij Gilde Sint Joris: Harrie en Piet van Roij (70 jaar lid), Jan van Roovert (50 jaar), Tiny van Kollenburg en Pieter Huijbers (40) en Ad de Beer en John Timmermans (25).
Een zevental onderscheidingen bij Gilde Sint Joris: Harrie en Piet van Roij (70 jaar lid), Jan van Roovert (50 jaar), Tiny van Kollenburg en Pieter Huijbers (40) en Ad de Beer en John Timmermans (25). (Foto: Rens van Ginneken)

Onderscheidingen voor trouwe gildemannen van Sint Joris Middelbeers

Rens van Ginneken

‘Na 10 jaar vind ik het tijd om plaats te maken voor de jeugd’

Ook het Middelbeerse gilde Sint Joris heeft door de coronacrisis dit jaar al flink moeten schuiven in de agenda. De jaarlijkse Patroonsdag kon in april niet doorgaan, maar de traditionele kermisverschieting kon deze maandag met de nodige maatregelen gelukkig wel plaatsvinden. Na de kerkdienst was er bij Grand-Café de Beerze nog een speciale bijeenkomst. Maar liefst zeven gildebroeders werden in het zonnetje gezet en voor Adrie van Beers was er zelfs een Penning van Verdienste uit handen van burgemeester Judith Keijzers.

Middelbeers - Ook voor Hoofdman Henk Swaanen, toch met 27 gildejaren achter de boeg, is het nog een bijzonderheid als hij Harrie en Piet van Roij mag feliciteren met hun 70-jarig lidmaatschap. “Het is echt uitzonderlijk, zo uitzonderlijk zelfs dat er eigenlijk niet eens een onderscheiding voor bestaat”, zo lacht hij, als hij de twee, samen goed voor 140 jaar Sint Joris, toch een fraai beeldje uitreikt.

De Caert

Bij het gilde kan men pas als volwaardig lid toetreden vanaf het negentiende jaar. “Zo is het vastgelegd volgens ‘de caert’, ofwel de statuten”, zo legt gildebroeder Mark Timmermans de eeuwenoude reglementen uit.

Zilveren leden

Onderscheidingen zijn er ook voor het 50-jarig lid Jan van Roovert, de 40-jarige leden Tiny van Kollenburg en Pieter Huijbers en Ad de Beer en John Timmermans krijgen een onderscheiding voor hun zilveren lidmaatschap. Die ontvangen zij namens het gildebestuur, het bestuur van het Kring Kwartier van Oirschot en de gemeente.

Burgemeester

Namens de gemeente is burgemeester Judith Keijzer aanwezig. Ook zij is zich bewust van de beperkende maatregelen. “Het is een bijzondere tijd en daarom zijn we allemaal weer blij dat we bij elkaar kunnen komen nu: wij mensen zijn toch sociale dieren.”

Speciale gift

De burgemeester is met een speciale gift gekomen voor Adrie van Beers. Hij was al vanaf 2009 deken-schrijver (secretaris) van het gilde en stapt nu uit die functie. Hij was bijvoorbeeld ook nauw betrokken bij de realisatie van het nieuwe onderkomen van Sint Joris in 2016. Ook voor zijn vrijwillige hulp bij het internationale Jeugd Volleybal Toernooi van ODI wordt hij geëerd: hij verzorgde daar jarenlang de catering. Uit handen van de burgemeester krijgt Adrie de Penning van Verdienste, voor zijn vrouw Jeanne zijn er bloemen.

Plaats maken

Adrie is duidelijk verrast én verguld met de onderscheiding. “Ik zag het echt niet aankomen”, zo bekent hij. “Maar voor mij waren al die dingen normaal hoor. Ik heb het ook altijd graag gedaan. Ik blijf wel gewoon lid van het gilde, ik vind het gevoel van broederschap nog steeds mooi en zal me zeker ook nog wel actief voor zaken inzetten. Maar ik heb nu ruim tien jaar deze bestuursfunctie vervuld en dan vind ik dat het tijd is om plaats te maken, zodat de jongere leden zich ook kunnen ontplooien.”

Bloeiend gilde

“We zijn nog steeds een bloeiend gilde met nog ruim zestig leden en gelukkig ook een hele goede aanwas van jeugd. Mijn functie wordt nu overgenomen door Jack van Beers. Met zijn dertig jaar kan hij nog een hele tijd mee. Ik heb er vertrouwen in: hij is goed onderlegd in de regels en het papierwerk en we hebben ruim de tijd genomen om hem in te werken als deken/schrijver. Dat komt goed en hopelijk gaat Jack net zo lang mee als ik”, besluit Adrie met een lach..

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden