De bevriende kunstenaressen Ria Franc en Mariette van Berkel exposeren samen in het Boterkerkje op 12,13, 19 en 20 september.
De bevriende kunstenaressen Ria Franc en Mariette van Berkel exposeren samen in het Boterkerkje op 12,13, 19 en 20 september. (Foto: Rens van Ginneken)

Parallelle levens, uiteenlopend werk

Al bijna een halve eeuw hele goede vriendinnen en beiden beeldend kunstenaar. Maar tot een gezamenlijke duo-expositie kwam het nog nooit. Tot nu. Na de start van afgelopen weekend, tonen Ria Franc en Mariette van Berkel ook nog komend weekend samen hun werk. Dat verschilt nogal in materiaal, compositie en verbeelding, maar de combinatie werkt boven verwachting goed.

Oirschot - Treffender kan Ria Franc het verschil tussen hun beider werk niet omschrijven. “Dat van mij pak je gemakkelijk met één vinger op, bij dat van Mariette komt er nogal eens een heftruck aan te pas”, zo lacht ze. Ze maakt ranke, soms zelfs fragiel ogende, verwondering en vertedering opwekkende bouwsels in natuurlijke, soms afgedankte materialen, als hout, karton en touw. “De natuur geeft dingen , die mooier zijn dan een mens kan verzinnen”, zo zegt ze. Géén bedachte beelden: ze ontstaan ‘als vanzelf’ in Ria’s handen. Daarna worden ze in brons gegoten volgens de ‘cire perdue’ methode. Mariette tekent en schildert, maar vooral maakt ze sculpturen in steen als arduin, marmer en albast, maar ook in brons bijvoorbeeld. Beelden met levenskracht en robuustheid, zonder een zweem van pretentie. Ze gaan ver terug, de twee vriendinnen. “We kennen elkaar al sinds 1972 of daaromtrent”, vertelt Mariette, die met haar leeftijd van 75 nog opvallend actief is. “Ik sta nog geregeld te hakken en ook voor architectenbureaus maak ik nogal eens iets.” Allebei volgden ze de Akademie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven. “De combinatie werk, kinderen en studeren was pittig. Soms ging je er doodmoe heen, maar we deden het zó graag, dat we toch weer monter en uitgerust na een academieavond thuiskwamen”, aldus Mariette.

Meteen vriendschap

Al vanaf de eerste ontmoeting was er direct sprake van een mooie vriendschap, vertelt Ria. “In de jaren ’70 gingen we al samen kamperen en we zaten lang in het kunstenaarscollectief aan de Pochelarij. Een prachtige tijd. Ik zie Mariette nog zo voor me, met henneprood haar tot op haar kont. Maar we maakten ook elkaars lief en leed mee.” Mariette vult aan: “We raakten allebei in een scheiding en we kregen nieuwe partners. Mijn man Karel overleed zes jaar geleden en Harrie van Ria vorig jaar.” Ria knikt en glimlacht: “Ik toonde Harrie mijn werk altijd als eerste. Pas als hij het goedkeurde, wist ik dat het goed was. De laatste die Harrie voor zijn overlijden zag heet ‘De Kus’. Die staat nu bij de bronsgieter.”

De Kunst Route Oirschot gaat dit jaar niet door, vandaar dat de twee besloten tot deze duo-exposite in het Boterkerkje. “We hebben vaker samen in groepsverband geëxposeerd, maar gek genoeg nooit met zijn tweeën. Dit is een mooie stimulans om er weer met extra energie tegenaan te gaan en veel recent werk te tonen”, aldus Ria. “Het Boterkerkje is het mooiste expo-plekje van Oirschot, met die prachtige stenen vloer en een hele serene sfeer. Het wordt een gesjouw, maar we kijken er enorm naar uit!”, besluit Mariette.

Meer info, of bezoeken op afspraak via mariettevanberkel@gmail.com of ria.franc@gmail.com.

Rens van Ginneken

‘Bij Mariettes werk komt er een heftruck aan te pas’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden