<p>Op 1 september was de Sint-Petrusbasiliek groen verlicht om aandacht te vragen voor voor de natuur en het klimaat die worden opgeofferd voor economisch gewin.</p>

Op 1 september was de Sint-Petrusbasiliek groen verlicht om aandacht te vragen voor voor de natuur en het klimaat die worden opgeofferd voor economisch gewin.

(

Foto: Rens van Ginneken

)

Groen licht voor de kerken van Sint-Odulphus

Met het beschijnen van haar vier kerken vroeg de parochie Sint-Odulphus op dinsdagavond 1 september aandacht voor de zorgwekkende ecologische stand van zaken.

Oirschot - De verlichting was die avond groen, om de aandacht op de noodzaak van vergroening te leggen. De parochie volgt hiermee paus Franciscus die op 1 september, Wereldgebedsdag, de focus legt op rampzalige perspectieven die dreigen voor de aarde door toedoen van de mens zelf. Franciscus bepleit een ‘ecologische bekering’.

Pastor Wilfred van Nunen: “Een ecologisch écht andere koers is nu dé uitdaging voor de mensheid. Maar de broodnodige echte maatregelen voor duurzaamheid worden vaak uitgesteld, ten faveure van economische korte termijnbelangen. Je ziet nu al veel teloorgang. Tachtig procent van de hoeveelheid insecten is al verdwenen. Zo komt onze voedselproductie snel in grote problemen. Denk ook aan de steeds extremere droogtes die optreden en je hoeft geen doemdenker te zijn om je zorgen te maken.” In de eigen parochie blijft het niet alleen bij ideeën, zo vertelt Van Nunen. “We zetten in op bewustwording én concrete stappen in duurzaamheid. Zo zijn we bezig met het afkoppelen van het riool van het regenwater onze gebouwen. Ook willen we de biodiversiteit bevorderen. Volgend jaar willen we daarom wildbloemenzaad op onze kerkhoven en andere gronden inzaaien.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden