<p>Brabants Landschap heeft het leefgebied van de edelherten, in Het Groene Woud tussen Best, Liempde en Oirschot, met 100 hectare uitgebreid.&nbsp;</p>

Brabants Landschap heeft het leefgebied van de edelherten, in Het Groene Woud tussen Best, Liempde en Oirschot, met 100 hectare uitgebreid. 

(Foto: )

Edelherten passeren mogelijk in Oirschot

Van de redactie

Brabants Landschap doet oproep: let op en pas snelheid aan

Op 25 augustus koppelde Brabants Landschap twee natuurgebieden aan weerszijden van de Monnikenweg in Best aan elkaar. Daarmee wordt het voor de edelherten en runderen die in Het Groene Woud leven, mogelijk om de weg over te steken.

Oirschot - Weggebruikers worden er met borden en drempels op geattendeerd hun snelheid aan te passen (maximaal 30 km/uur). De Monnikenweg ligt aan de rand van Best, tegen de grens met Boxtel (Liempde) en Oirschot. Het is de enige openbare weg in het leefgebied van de edelherten in Brabant.

Brabants Landschap heeft het leefgebied van de edelherten, in het hart van Het Groene Woud tussen Best, Liempde en Oirschot, met 100 hectare uitgebreid. Daarmee is de Monnikenweg midden in het leefgebied van de edelherten komen te liggen. Aan het begin en eind van de weg liggen brede wildroosters. Ook de runderen die in de Mortelen grazen, steken hier over. De natuurbrug over het spoor is ook onderdeel van deze gebiedsuitbreiding.

Brabants Landschap doet een oproep aan al het verkeer op de Monnikenweg: Let goed op en pas je snelheid aan. Ook in de schemering zijn de edelherten en runderen actief, dus rijd hier op elk moment van de dag rustig. En als je geluk hebt, spot je misschien ook de ‘Koning van het Woud’.

Wie in het natuurgebied wil wandelen, kan de auto op de parkeerplaats van Brabants Landschap aan de Liempdsedijk parkeren, aan de andere kant van de spoortunnel. Zet deze niet in de berm van de Monnikenweg. Het voorkomt schade door overstekende dieren en de grote draaipoort naast de wildroosters, bedoeld voor ruiters en menners, mag niet geblokkeerd worden.Bronstexcursies
Binnenkort vindt de bronst plaats bij de edelherten. De sterke mannelijke herten proberen hindes om zich heen te verzamelen. Dat gaat gepaard met grote geweien, (dreigende) gevechten en imposante geluiden, het burlen. Brabants Landschap en Gastvrij Liempde organiseren excursies naar dit spektakel.

Excursies

Op vrijdag 28 augustus om 12.00 uur wordt de inschrijving voor de bronstexcursies geopend op www.liempdsenherd.nlBijgevoegd een uitsnede van de wandelkaart van Brabants Landschap. Hierop is de ligging van de Monnikenweg te zien. De gehele wandelroutefolder is te downloaden op

www.edelherteninhetgroenewoud.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden