Speelgoedbank Oirschot voor iedereen
Volgend jaar bestaat de Oirschotse Speelgoedbank alweer 3 jaar. Destijds gestart door Tiny van de Ven en Marij Smetsers en inmiddels uitgegroeid tot 5 vrijwilligers. De Speelgoedbank is elke woensdagmiddag geopend van 14.00 tot 16.00 uur en bevindt zich aan de Nieuwstraat, in de serre van de pastorietuin. ”Er zijn nog heel veel ouders en kinderen die niet van ons bestaan afweten, dat is zo jammer. Iedereen mag komen. We willen ook graag een stukje bewustwording meegeven dat tweedehands helemaal niet slecht is. En vooral geen schaamte, gewoon komen kijken. Voor jong en oud”, vertelt Tiny van de Ven, medeoprichtster van de Speelgoedbank.
door Marcia Engelander - van den Wittenboer
Er wordt hoge eisen gesteld aan het speelgoed dat wordt ingenomen. ”Het speelgoed moet netjes zijn, compleet en schoon. We nemen daarom geen knuffels aan. Ook hebben we geen dvd’s en cd’s”, vertelt Marij Smetsers. ”Het is ook een stukje verduurzaming waar we hier aan meedoen. Alles krijgt een tweede kans, een tweede leven. En er staan ook hele mooie stukken bij.” Dit jaar zijn alle zes de basisscholen in de gemeente Oirschot benaderd om mee te doen met de Sinterklaasactie van aankomende decembermaand. ”De helft van de scholen doet mee, dat is wel jammer. Maar het is toch al de helft. Er kan hier tegen inlevering van de voucher een cadeautje worden uitgezocht voor de surprise. Zo helpen ook de scholen mee aan de verduurzaming.”
Ruimtegebrek
Het speelgoed is netjes opgesteld op tafels, maar de kleine ruimte staat behoorlijk vol. Van puzzels en boekjes tot spelen, auto’s en hele garages. ”Een aantal maal per jaar wordt alles uitgezocht en opnieuw ingericht. We willen het netjes houden”, zegt Marij. De serre van de pastorie is gratis ter beschikking gesteld door pastor Wilfred van Nunen. ”We zijn de pastor erg dankbaar voor de ruimte uiteraard. Het zorgt ook voor een stukje verbinding in de gemeente. Maar het is inmiddels wel te klein geworden, dat is een enorm struikelblok voor ons”, vertelt Marij. Tiny vervolgt het verhaal: ”We willen zo graag, maar de ruimte is beperkt. En omdat alles gratis is en we dus geen huur kunnen betalen is het moeilijk om iets groter te gaan. Maar als iemand een fijne plek, laagdrempelig, goed toegankelijk en gratis heeft voor ons, dan heel graag. Het is voor het goede doel.”
Weggeven
Ondertussen komt een mevrouw aangelopen met speelgoed onder haar arm en een tas met boekjes. ”Ik ben aan het opruimen. Het is nog zulk goed speelgoed en het is zonde om weg te gooien. Dan geef ik het liever weg dan dat ik het ga verkopen”, vertelt Ellen van der Helm, die uit Spoordonk is gekomen om het speelgoed in te leveren. ”Paw Patrol van mijn zoontje geweest, hij wilde het niet meer. Het ziet er nog netjes uit en is helemaal compleet”. Tiny controleert het speelgoed en is er maar weer wat blij mee. ”De Rotary-groep heeft ook speelgoed ingezameld. Geweldig mooi. Maar het moet eerst worden nagekeken en gaat even de opslag in, wegens het ruimtegebrek.”
Ruilsysteem
Het speelgoed is gratis en gebaseerd op een ruilsysteem. Als je wat komt brengen, dan kun je een muntje krijgen. Van dat muntje mag je wat moois uitzoeken of een ander een plezier mee doen. ”De basisscholen krijgen de muntjes gratis om aan de kinderen te geven die het nodig hebben of zomaar als leuk aardigheid. De mensen van de voedselbank krijgen de muntjes in de pakketten en bij verschillende welzijnsinstellingen worden de muntjes ook uitgedeeld. En uiteraard als er iemand komt dan is het echt niet zo dat als je geen muntje hebt, je niets mag uitkiezen”, legt Tiny uit. ”Ook hebben we de hele speelhoek van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) ingericht en speelgoed gegeven aan de camping waar vluchtelingen uit Oekraïne zich hebben gehuisvest. Zelfs de peuterspeelzaal komt hier wanneer ze iets nodig hebben. Vandaar ook dat de kwaliteit van het speelgoed erg hoog is en makkelijk nog een goede ronde mee kan gaan.”