JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ecoloog/hovenier Sven Mijland pleit voor een nóg groenere omgeving

‘Zoveel mooier om deel uit te maken van het natuurlijk systeem!’

Een jonge kerel die al twee jaar zoveel mogelijk zelfvoorzienend is op zijn eigen stukje grond en die graag een pleidooi houdt voor ‘leven met de natuur’ en verstandige keuzes maken in je tuin. Dat is Sven Mijland (22) uit Oirschot. Hij volgde de opleiding Ecologie en Wildlife aan het Helicon in Geldermalse. Vanuit een grote innerlijke drive wil de ecoloog/hovenier graag een beter ‘samengaan met de natuur’ stimuleren. “Het kan en moet nog veel groener, ook in onze eigen omgeving en in onze eigen tuinen”, zo is zijn overtuiging.

door Rens van Ginneken

Het is een mooi lapje grond wat hij pacht in het landelijke buurtschap Hedel in Oirschot. Houtwalletjes, een poel, proefborders, plantenbakken, een kleine kas en een wat verruigde omgeving laten al wat van zijn ambities zien. Sven zelf zit in zijn kippenren, het pluimvee springt zo bij hem op schoot en eet uit zijn hand. “Dit zijn zogenaamde Poules de Bresse, een heel zuiver ras”, zo vertelt hij. Hij houdt de kippen voor het vlees, daar is hij eerlijk in. “Ze smaken geweldig goed. Ik ben ook absoluut niet tegen vlees eten, alhoewel ik het beperk tot twee of drie keer per week.”

Schoolplein vergroend

De 6500 vierkante meter landbouwgrond kost hem een paar dagen werk per week en geregeld komen nieuwsgierigen langs, om eens te zien hoe hij dat doet, telen zonder kunstmest of gifstoffen. Met wat relatief simpele aanpassingen kun je de biodiversiteit al enorm vergroten, zo weet hij. “Het is ook zoveel mooier om echt deel uit te maken van het ecosysteem”, bezweert Sven. Hij wil ook graag particulieren, boeren en overheden meenemen in zijn groene verhaal. Zo verzorgde hij al veel particuliere tuinprojecten, onlangs vergroende hij een flink deel van het schoolplein van basisschool De Plataan.

Geen gif en genetische manipulatie

Maar ook huiseigenaren geeft hij graag advies. “In je eigen tuin kun je met goede aanplant je eigen ecosysteem versterken en zorgen dat de insecten en andere dieren er goed bij gedijen. “Koop niet bij de reguliere tuincentra!”, luidt zijn dringende advies. “Daar wordt vooral geteeld op mooie kleuren en een mooi voorkomen. Maar het is vrijwel nooit inheems en soms opgekweekt met genetische manipulatie en heel vaak bespoten met chemicaliën. Die zijn weer desastreus voor de bestuivende insecten die van je planten eten, zoals egels en vogels. In de Volkskrant werd onlangs onthuld dat op de bij Intratuin verkochte planten zeer veel verschillende chemicaliën werden gevonden, waarvan enkele al verboden in Europa. Dan denk je dat je goed bezig bent met planten in je tuin zetten… Dat moet echt anders”, aldus Sven.

Veel diersoorten erbij

En dat het anders kan laat hij graag en met gepaste trots zien. Er zijn kruidenbedjes met lavas, citroentijm, peterselie, Chinese bieslook, dragon, hertsmunt. In voorbeeldborders heeft hij planten voor de verkoop. “Door mijn houtwallen, mijn poel met grondwater en muren met nisjes heb ik er hier in korte tijd al veel nieuwe diersoorten bijgekregen. Salamanders, de levendbarende hagedis, groene kikkers, zelfs een ringslang. Die is behoorlijk zeldzaam tegenwoordig, maar hier zie je dat wat eenvoudige ingrepen al kansen geven voor het vergroten van de biodiversiteit. De reeën komen al uit mijn poel drinken. Ik heb pimpernellen aangeplant en jawel hoor: ook het pimpernelblauwtje verscheen hier. Dat is toch mooi!”, zo vertelt hij met een brede lach.

Zaden uit wilde populaties

Zijn ambitie is om volgend jaar zo’n 11 duizend planten op voorraad te hebben, in zestig soorten. Hij koopt zijn zaden in bij een ecologische stichting, maar verzamelt ze zelf ook uit wilde populaties. “Dan weet je zeker dat het inheems én dat het niet bespoten is.” Ook in zijn eigen dorp ziet hij de monocultuur in de landbouw en de verstening in de tuinen. “Mensen denken soms dat vergroenen veel werk geeft, maar dat valt echt nogal mee. Gemeenten geven er vaak ook nog subsidie op. In borders werk je eigenlijk maar eens per jaar en het gevallen blad laat je lekker liggen. Dat geeft goede beschutting aan allerlei beestjes en weer nieuwe voeding aan de bodem.”

Verstandige bemesting

Op dit moment wordt veel turf gebruikt voor bemesting. Dat lijkt heel ‘groen’, maar met het afgraven van die turf komen er gigantische hoeveelheden CO2 ineens vrij. Je kan beter je tuin- en keukenafval zelf composteren: zo word je weer een stukje meer circulair, helemaal als je dan ook nog eetbare soorten aanplant. Zo maak ik zelf substraat van bladcompost, houtsnippers en biologische tuinaarde. Ook adviseer ik bij de aanleg van een ecologische tuin die goed in balans is, met inheemse soorten die elkaar versterken, zoals het in de natuur van oorsprong ook is. Je zal zien dat je tuin echt weer tot leven komt. Je moest eens weten hoe vaak ik reacties krijg van mensen over de aantallen soorten insecten en vogels die ze ‘ineens’ in hun tuin zien!”

Wil je een kijkje nemen op de kwekerij, of eens vrijblijvend sparren over het belang van biodversiteit in tuinen? Neem dan contact op met Sven Mijland (06-13764781).