Drie van de negen varianten bleven vorige week dinsdag overeind tijdens het richtinggevend debat van de gemeenteraad over de herbestemming van het gemeentehuis. Het gemeentehuis dat leeg komt te staan na de verhuizing van de gemeente naar het oude Rabobank gebouw. De drie mogelijkheden die verder worden uitgewerkt, hebben vooral gemeen dat ze de focus leggen op wonen in een groene omgeving. Hierover was de raad het overwegend met elkaar eens.
door Marcia Engelander - van den Wittenboer
De meeste partijen kunnen zich vinden in de varianten die worden uitgewerkt door het college. Eén variant voor behoud van het gebouw met wonen en twee voor sloop en daarvoor in ruil woningbouw. De variant met behoud van het pand in de Bossche school stijl die gekozen is om nader te onderzoeken, is wonen rond een binnenruimte met een besloten tuin. De 24 woningen die dan beschikbaar zijn, worden in diverse prijscategorieën opgedeeld. De andere twee varianten zullen sloop van het gebouw betekenen, echter daarvoor in ruil een mix van appartementen en grondgebonden woningen. Daarnaast wonen in het groen. Enige verschil daarbij is de hoeveelheid woningen die zullen worden aangeboden.
Onderzoek?
Zelfs Sociaal Progressief Oirschot (SPO) is niet fel tegen wanneer er geen maatschappelijke functies komen in het oude gebouw op de begane grond. "Wij hebben gezegd dat we graag willen zien dat de begane grond ook voor andere functies kan worden bestemd, maar we hebben gezegd dat we óók kunnen leven met als blijkt dat er geen vraag is naar de invulling van die ruimtes", aldus Luuk van Straten (SPO), die graag een onderzoek had gewild naar eventuele behoeften in het centrum. Zij zien wel liever dat het gebouw in de Bossche stijl wordt hergebruikt in plaats van ruimte te maken door middel van sloop voor nieuwbouw.
Wonen
Fons Peeters (fractievoorzitter CDA) ziet graag de kenmerken van de oude stijl terugkomen bij nieuwbouw aangezien het passend moet zijn bij het oude centrum. Hans van de Ven (Dorpsvisie) vertelt dat zijn partij als wens heeft woningen in het groen, het liefst voor jongeren en in de sociale klasse. Marienette Wemelsfelder (D'66) geeft aan dat er wellicht beter voor ouderen kan worden gebouwd aangezien midden in het dorp, aangezien het dicht bij voorzieningen is. Groen staat wel hoog op de verlanglijst van D'66. Ook partij De Gewone Man ziet graag wonen terugkomen. De VVD geeft aan dat er aan het vastgelegde aanbod van verdeling van woningen moet worden gehouden, om op deze manier ook groen te kunnen toevoegen. Over eventuele details zullen de partijen nog nader tot elkaar moeten komen. Dat het een woonproject gaat worden dat blijkt uit de duidelijke voorkeur van de partijen voor de gekozen varianten. Het college krijgt de ruimte om deze varianten nader te onderzoeken. In oktober wordt er een definitieve beslissing genomen.