Met het aanstaande vertrek van ‘bouwpastoor’ Ad Aben eind 2025 bij Bernadette Stichting Spoordonk en het eerdere vertrek van de secretaris komen er bestuursplekken vrij. Er liggen de nodige opgaven om de gebouwen – de voormalige kerk en de gymzaal – écht toekomstbestendig en duurzaam te maken. Ad Aben was mede-grondlegger van de stichting en zette zich al vele jaren als bestuurslid in voor dé gemeenschappelijke plek in Spoordonk. Nu wordt het tijd om een stap terug te zetten, vertelt hij. Samen met penningmeester Gerard Huijgens doet hij enthousiast uit de doeken wat de opgaven en de mogelijkheden zijn.
door Rens van Ginneken
De komst van Gerard Huijgens in het bestuur was zeer welkom erkent Ad Aben. "Je ziet overal dat het uitdagend is om nieuwe mensen te vinden. De situatie hier is dat Spoordonkenaren over het algemeen zeer hulpvaardig zijn, dus ‘handjes’ voor allerhande werkzaamheden zijn er voldoende. Bij Stichting Dorpshuis Hart van Spoordonk is inmiddels wel een geheel nieuw bestuur, bij ons staan er dus nog wel vacatures open.” Ad ziet dat mensen soms terughoudend zijn om een bestuursfunctie op zich te nemen, ook al zijn ze zeker capabel. “Dat komt mogelijk doordat men denkt dat een bestuurder hoofdelijk aansprakelijk is als het mis zou gaan. Dat is maar zeer ten dele zo; of je moet hele verkeerde dingen gaan doen natuurlijk. Maar ook dat is goed verzekerd en er is een hele kundige Raad van Toezicht die meekijkt. Veel is er al overlappend afgedekt van de verantwoordelijkheid.”
Steun van kundige mensen
Gerard vertelt over zichzelf en zijn motivatie. “Ik kwam uit Kaatsheuvel, daarvoor uit Bergen op Zoom. Mijn vrouw had haar plek hier al snel gevonden in verschillende clubs en vrijwilligerswerk. Ik heb een heel verleden in de installatiewereld achter de rug en nu vervul ik de rol van penningmeester in onze stichting, maar ik kan me voorstellen dat daarvoor wellicht betere kandidaten te vinden zijn. Mijn know-how zit toch vooral in techniek en zaken van bouwkundige aard, gezien mijn achtergrond. We worden ondersteund door drie adviseurs op financieel, juridisch en bouwkundig vlak: hele kundige mensen. De ideale verdeling in het bestuur zou zijn: iemand met een financiële achtergrond en twee mensen met kennis van gebouwen en techniek.”
Verduurzaming keihard nodig
Ad: “Als bestuurslid kom je geregeld de gemeente tegen, dus het is wel handig als je die wegen al eens bewandeld hebt. En vaak is er minder geld dan je zou willen, dus goed prioriteren is wel nodig. Op dit moment speelt de verduurzaming van de gebouwen een grote rol. Gerard vult aan: Met de gymzaal zijn we al een heel eind op weg naar ‘0 op de meter’. Verduurzaming lijkt misschien een modewoord, maar voor ons is het ook gewoon keihard geld besparen. We waren zover dat we op de voormalige kerk zonnepanelen op het dak mochten leggen, maar door de afschaffing van de salderingsregeling is daar nu wat de klad in gekomen. Het is nu even afwegen wat wijsheid is. Bovendien heb je hier te maken met een Rijksmonument, dus je moet je zaken echt goed op orde hebben.”
Isolatie van gewelven en spouwmuren
Gerard knikt: “Die besparingen op de stookkosten zijn hard nodig voor het businessmodel, maar ook voor het comfort mag hier nog wat gebeuren: als het buiten echt koud is, is het hier lastig warm te stoken. Bij de verbouwing is de isolatie van de muren en gewelven om kosten redenen uitgesteld gehaald, maar de huidige installatie is wel afgestemd op voldoende isolatie. Daar moeten we dus nog iets mee. De Erfgoedcommissie kijkt mee en de gemeente heeft subsidie beschikbaar voor verduurzaming bij verenigingen en stichtingen. We hebben nu offertes liggen voor isolatie van de gewelven en de muren: zo’n 60 duizend euro bij elkaar. Voorzetramen voor het glas-in-lood kan ook flink besparen op de stookkosten, maar dan praat je al snel over een ton.”
Positieve ontwikkelingen
Gerard vervolgt: “We kunnen natuurlijk faseren, per ruimte bijvoorbeeld. Het hoeft niet allemaal ineens. Je zou kunnen beginnen met de ruimtes waar de ouderen het meeste vertoeven. Er zijn in ieder geval positieve ontwikkelingen. De gemeente is zeer coöperatief, bij de Rabobank ligt weer een aanvraag, we hebben diverse fondsen aangeschreven met een goed onderbouwd verhaal. Er zijn wel andere wegen te bewandelen, maar je moet dan vaak ook zelf een substantieel deel kunnen inleggen. De provincie heeft ons zelfs ondersteund met een onderzoek en een rapport vanuit De Groene Grachten. Dat legt ook weer gewicht in de schaal; het wordt gezien als een soort energiescan. In ieder geval willen we graag de gewelven en de spouwmuren aanpakken vóór het nieuwe stookseizoen. We denken nu serieus over isoleren met cellulose, een recycle product van papier. Het is goedkoper en duurzamer dan Pirschuim, minder brandbaar en in tegenstelling tot Pir ook weer verwijderbaar. Dat kon dus weleens een hele goed optie zijn.”
Geoliede machine
“Toen we hier net woonden moest er vrijwel elke week vergaderd worden en liepen dingen soms door elkaar. Nu zitten we in rustiger vaarwater en kunnen we straks naar één bestuursvergadering per maand en nog ééns in de drie maanden samen met SDHvS. Het is nu veel meer een geoliede machine geworden. Wel ligt er nog veel potentie bij de verhuurmogelijkheden. Zowel de kerk als de gymzaal mogen nog meer bezetting krijgen. Daar kijken met name de beheerders onder de andere stichting naar. Ook kijken we natuurlijk met veel interesse naar de ontwikkelingen bij De Merode. Wij zijn erg vóór het behouden van horeca daar, voor de leefbaarheid van het dorp. Het Dorpshuis en De Merode: dat hoeft elkaar helemaal niet te bijten. Integendeel, want door het bedienen van de verschillende doelgroepen houden we dit dorp leuk voor jong en oud!”, zo besluit Gerard enthousiast.
Wie (mogelijk) interesse heeft in een bestuursfunctie bij de Bernadette Stichting Spoordonk kan zich wenden tot: bss@hartvanspoordonk.nl